Minder beloven: zo gaat het haast vanzelf

22/08/11 om 10:42 - Bijgewerkt om 10:42

Bron: Trends

Te veel beloven of toezeggen aan anderen is funest. Het levert tijdgebrek op en zorgt ervoor dat u langzamerhand onbetrouwbaar wordt. Maar hoe komt u ervan af?

Waarom beloven mensen te veel?

• Hulpvaardigheid. Als u iemand kunt helpen met iets wat voor u simpel is, doet u dat graag. Maar als er veel van dat soort vragen op u afkomen, is het lastig de grens te trekken tussen 'goed om te doen' en 'eigenlijk wordt het me te veel'.
• U weet niet hoe u netjes 'nee' kunt zeggen. Voor veel mensen is 'ja' zeggen eenvoudiger dan 'nee' zeggen. Als u niet leert hoe u handig 'nee' kunt zeggen, komt u waarschijnlijk ooit in de situatie waarin u zich overwerkt, ondergewaardeerd en gemanipuleerd voelt.
• U weet niet hoeveel tijd het gaat kosten. Zeker voor optimisten is het soms lastig om in te schatten hoeveel tijd en energie iets gaat kosten.
• U weet niet of u die tijd ook werkelijk beschikbaar hebt. Als een vriendin u vraagt om 10.000 euro te lenen, weet u in een oogwenk of dat kan. Maar als ze u vraagt om haar huis te schilderen, weet u dan ook precies hoeveel tijd u toezegt?
• U hebt uw prioriteiten niet op een rijtje. Als u op de begane grond (eerstvolgende acties, agenda) tijd te kort komt, is het goed om een stapje hoger te kijken naar de projecten die op dit moment voor u belangrijk zijn. Kunt u werkelijk zoveel projecten tegelijkertijd aan?

Wat moet u doen?

• Zorg ervoor dat u weet wat er al op uw bord ligt. Als u precies weet welke taken u allemaal wilt doen deze week, kunt u ook snel inschatten of u nog ruimte hebt voor iets nieuws.
• Maak duidelijk wat u precies toezegt. Door helder uit te spreken wat de gewenste uitkomst is en wat u daar precies aan zult bijdragen, voorkomt u dat het project bij voorbaat al uit de hand loopt.

Bron: Martijn Aslander e.a., '175 lifehackingtips', Van Duuren Management, 2011

Lees meer over:

Onze partners