Limited editions: een driedubbele impact

In België siert sinds kort Michael Jackson de blikjes van Pepsi, naar aanleiding van de vijfentwintigste verjaardag van het album Bad. Blikjes in beperkte edities lijken almaar vaker lijkt op te duiken. Drie voordelen van limited edtitions.

U kunt zich abonneren of uitschrijven op de nieuwsbrief door hierboven te klikken op de tab ‘registreren’ of ‘registratie wijzigen’.

1. Verkoopstimulering. “De bedoeling is om een verzameleffect te creëren en consumenten aan te trekken die anders niet per se geïnteresseerd zijn in het merk”, zegt Geoffroy Beaujean, marketingmanager bij PepsiCo Belux. De ‘Kick in the mix’-collectie leverde Pepsi naar eigen zeggen 7 procent meer verkoop op. Dat cijfer kan moeilijk alleen aan de blikjes worden toegeschreven, want de actie ging gepaard met een groots mediaoffensief.

2. Imagebuilding. “De verpakking blijft ons voornaamste medium om het publiek te bereiken”, zegt Beaujean. “We bepalen onze promotieacties op basis van het DNA van elk merk, of het nu gaat om de klassieke Pepsi Regular of om Pepsi Max, dat een wat jonger en dynamischer imago heeft.” Coca-Cola geeft dezelfde verklaring voor de speciale blikken. Recente acties zijn het 007-thema voor Coke Zero, ontwerpen van Jean-Paul Gaultier voor Coca-Cola Light en kerst- en zomerversies voor Coca-Cola Classic. “We beschouwen dat als langetermijnwerk voor onze merken”, zegt Liesbeth Denys van Coca-Cola.

3. Winkelpositionering. Voor de verkoop van het Michael Jackson-blikje ging Pepsi in zee met Carrefour, dat het blikje als enige aanbiedt in zijn hypermarkten. Die exclusiviteit levert een aantal voordelen op: Pepsi krijgt een betere plaats in de rekken, een folderinlassing en zelfs een aantal promozones in de winkels. “Zonder te moeten betalen”, benadrukt de marketingmanager van Pepsi.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content