Ivan Sabbe verkoopt ISPC aan Sligro: ‘Meer aankoopkracht is heel belangrijk’

© Belga
Stijn Fockedey
Stijn Fockedey Hoofdredacteur a.i.

Het Nederlandse Sligro neemt de Belgische horecagroothandel ISPC over van Ivan Sabbe. De West-Vlaamse ondernemer en gewezen parlementslid voor Lijst Dedecker was aanvankelijk van plan zelf Belgische sectorgenoten over te kopen.

Sligro is de Nederlandse marktleider in het verkopen en leveren van voeding en gerelateerde artikelen aan professionele klanten, zoals horecazaken of bedrijfsrestaurants. Vorig jaar zette het al voet aan wal in België door de overname van JAVA Foodservice, dat professionele klanten belevert. Volgens kenners vindt Sligro het een ideaal moment om naar België uit te breiden. De invoering van de witte kassa zet het belangrijke segment van horecazaken onder druk. Als grote speler met veel inkoopkracht – een omzet van 2,8 miljard euro – zou Sligro snel marktaandeel kunnen winnen met een politiek van lage prijzen en een uitgebreid assortiment.

Sligro wilde een groothandel openen in het Antwerpse, maar de bouw daarvan sleept aan. Nu koopt het ISPC. Een horecagroothandel met vestigingen in Gent en Luik en de zustergroothandel Océan Marée, gespecialiseerd in verse vis, goed voor een omzet van 86 miljoen euro. Sligro en ISPC communiceren niet over de overnameprijs. Voor de eigenaar en de topman Ivan Sabbe speelde de witte kassa niet mee in zijn beslissing om ISPC aan Sligro te verkopen: “ISPC is met 38 procent gegroeid in vier jaar tijd (toen Sabbe het had overgenomen van de oprichtende familie, nvdr). Dat is mooi. De witte kassa is geen belangrijke factor. In de sector laat zich dat in de eerste plaats voelen in de kortere openingsuren. Tegelijk zorgt het voor een professionalisering in de horeca.”

“De verkoop aan Sligro heeft vooral te maken met de consolidatie bij de leveranciers en de groothandelaren. Ik wou daarop anticiperen. ISPC was de grootste onafhankelijke voedingsgroothandel in België. Ik heb nog geïnformeerd bij collega’s, maar die stonden niet te koop. ISPC groeit nu goed, maar je moet ook naar de lange termijn durven te kijken. En dan merk je dat het toch belangrijk is meer aankoopkracht te hebben. We kunnen nu goedkoper inkopen omdat we aangesloten zijn bij het veel grotere Sligro.”

ISPC komt als kmo terecht in een groot bedrijf met veel structuren.

Sabbe: “De onderhandelingen zijn in een weekend gebeurd. Vanmorgen vroeg was de deal rond. Dat wilde Sligro om het voorbeurs te kunnen aankondigen. Ik was onder de indruk van hun snelheid van werken en hun mercantiele geest. ISPC is echt in goede handen, de komende maanden zal dat zeker worden geïllustreerd. En als er al gevolgen voor de tewerkstelling zijn, zullen die positief zijn. Sligro wil ISPC verder uitbouwen in België. ISPC heeft naast Gent ook een winkel in Luik. Als Nederlands bedrijf waren ze niet in Wallonië actief. Dat zal een aanpassing zijn, maar ik verwacht geen problemen. Er zit daar een goed team.”

Wanneer is de verkoop afgerond?

Sabbe: “Binnen de veertien dagen dienen we een dossier bij de Mededigingsautoriteit in. Die geeft normaal binnen de zes weken een antwoord. Ik denk dat er weinig problemen zijn. Sligro is in België via JAVA Foodservice actief als leverancier voor instellingen zoals scholen en ziekenhuizen. Er is een beetje overlap in de hotelsector, ISPC belevert ook zulke bedrijven. ISPC is in de eerste plaats een cash&carry groothandel (waar zakelijke klanten om hun producten komen, nvdr) voor horeca. We staan sterk in het segment van de betere horecazaken, Sligro is daar in België nog niet actief in.”

Blijft u operationeel actief?

Sabbe: “Er is afgesproken dat ik nog zes maanden aanblijf na de afronding van de verkoop, om de integratie te begeleiden. Het is mogelijk dat ik daarna in de raad van bestuur zit of een aandeelhouder blijf. Maar we moeten nog bespreken wat er na die overgangsperiode gebeurt. Ik zal zeker niet operationeel blijven bij ISPC na die zes maanden. Wie zijn auto verkoopt, kan er moeilijk mee blijven rijden. Het is ook geen slecht moment in mijn carrière om mij op mijn activiteiten als investeerder of bestuurder toe te leggen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content