Hoe werken we in de toekomst?

© iStock

Cowerken, thuiswerken of een gedeeld kantoor: hoe werken we in de toekomst? De Deense Anne-Sofie van den Born Rehfeld rolt met The Library Group in Brussel een succesvol model uit. Op 4 januari opent haar derde vestiging.

Het nieuwe werken

Coworking, thuiswerken, flexibele werkplekken, open office: de zoektocht naar het nieuwe werken gaat met wisselend succes. Omdat thuiswerken vaak te eenzaam is en cowerken te rumoerig, bedacht Anne-Sofie van den Born Rehfeld een hybride variant. De Deense, die al zes jaar in Brussel woont, verhuurt kleine kantoren met gezamenlijke ruimtes in ruime herenhuizen. “Bij The Library Group ben je omringd door anderen, maar heb je toch je eigen plek. Die combinatie slaat aan. Ik verhuur ook enkele cowerkplekken, ideaal voor starters met een krapper budget. Op termijn schuiven velen door naar een eigen kantoor”, weet Van den Born. In september 2013 opende ze haar eerste vestiging in Elsene, in november 2014 volgde er een vlak bij Montgomery en op 4 januari opent haar derde in de Europese wijk.

Mooier is beter

“Omdat je een derde van je leven slaapt, investeren mensen in een goed bed. Hetzelfde kun je zeggen over je kantoor. Daar zit je de beste uren van de dag. Toch is daar weinig aandacht voor kwaliteit en esthetiek. Omdat je beter presteert in een mooie ruimte, kies ik voor een huiselijke, elegante inrichting met veel Scandinavisch design, goede verlichting en natuurlijke materialen”, zegt Van den Born. Dat ze vijftien jaar als pr in de hotel- en designbranche werkte, voel je meteen. In het toilet tref je luxe handdoeken en verzorgingsproducten. “Wie verwend wordt, komt liever naar zijn werk.” Overal staat vers fruit, er zijn leeshoekjes met boeken en kranten en het servies is van porselein. Van den Born neemt vaak taart mee. “Koffie is lekkerder uit een mooi kopje. Bedrijven die hun klanten een plastic bekertje koffie aanbieden, begrijp ik niet. Als je iets wilt verkopen, moet je zorgen dat de ander zich welkom en gewaardeerd voelt.”

Netwerken maar

Naast hun kantoor kunnen de Library-leden ook de vergaderruimte gebruiken. Er is een gezamenlijke lunchplek en zelfs een slaapkamer voor een powernap en meditatie. Bovendien worden je gasten ontvangen door de receptionist die hen iets te drinken aanbiedt. “Zo komt je als startend bedrijf heel professioneel over”, pleit de onderneemster, die ook veel netwerkavonden organiseert. “Ik weet precies waar iedereen mee bezig is en ik stel mensen die iets voor elkaar kunnen betekenen gericht aan elkaar voor. We sporten wekelijks met een personal trainer en er is The Library Academy waar je gratis lessen volgt: van hardcore businesscursussen tot workshops over lichaamstaal. Veel leden zijn expats en bouwen via The Library hun sociale contacten op. Alle services zijn voor alle leden, ook voor deeltijdse coworkcontracten van 245 euro per maand.”

The Library Retreat

De toekomst ziet Van den Born positief in: “Als we in Europa willen groeien, dan is het via ondernemerschap.” Ze broedt op internationale expansie en wil in Brussel een vestiging openen voor zelfstandigen die veel mensen ontvangen, zoals coaches, psychologen en mindfulnessspecialisten: The Library Retreat.

Iris De Feijter

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content