Hoe overleeft u een knorrige assistent?

07/10/11 om 11:08 - Bijgewerkt om 11:08

Bron: Trends

Zoals hij daar zit, gebarricadeerd achter zijn bureau, is uw assistent zo toegankelijk als een gevangenis. Hij zucht als u hem de uurregeling van de trein Brussel-Amsterdam vraagt en snauwt als u wanhopig een nietmachine zoekt. Hoe maakt u hier een einde aan?

1. Probeer te ontdekken welke gevoelens achter zijn onvrede zitten. Mogelijke antwoorden zijn: "Ik wil niet werken voor een baas die jonger is", "Ik heb te veel diploma's om deze job te doen" of, een beetje psychoanalytischer, "Mijn vader en moeder liepen ook altijd te mopperen. Ik ben in zo'n sfeer opgegroeid."

2. Noteer zijn gedrag. Hij heeft bijvoorbeeld geweigerd om bezoekers te ontvangen aan het onthaal. Hij wilde geen hotel reserveren voor het volgende seminarie omdat "iedereen dat zelf kan doen via het internet".

3. Leg de spelregels duidelijk uit. U moet op een neutrale manier uitleggen dat dit gedrag niet aanvaardbaar is en dat hij zich anders moet opstellen. Een goede samenwerking in een bedrijf is essentieel voor een goede sfeer tussen alle medewerkers. De assistent bevindt zich in het centrum van een belangrijk raderwerk.

4. Beloon goed gedrag. Was hij aardig bij het onthalen van de winnaars van een wedstrijd die uw bedrijf organiseerde? Feliciteer hem dan. Maak hem een compliment als u een duidelijke verandering opmerkt. Sluit hij zich op in onbeleefd zwijgen, vraag dan de hulp van een coach. Dat is de laatste halte voor de deur naar buiten.

Bron: L'Entreprise

Onze partners