Hoe kan IT ondanks besparingen het bedrijfsnetwerk veilig houden?

14/01/13 om 12:08 - Bijgewerkt om 12:08

Bron: Trends

Hoe kan de IT-afdeling van een bedrijf toch over de veiligheid blijven waken, wanneer een bedrijf gedwongen wordt tot besparingen en ook de IT-afdeling wordt getroffen. Chris Stoneff, director Professional Services van het Amerikaanse Lieberman Software, geeft deze adviezen.

U kunt zich abonneren of uitschrijven op de nieuwsbrief door hierboven te klikken op de tab 'registreren' of 'registratie wijzigen'.

1 Let erop dat Windows Update draait op elke computer en dat elk toestel de laatste updates krijgt. Automatisch 'patch management' is gratis. Druk je medewerkers op het hart hun Outlook af te sluiten wanneer ze naar huis gaan, zodat hun e-mail niet te lijden heeft onder een reboot.

2 Hou anti-virussoftware actueel door de software zo regelmatig mogelijk bij te werken, zelfs als dit betekent dat je om de tien minuten moet controleren of er updates zijn. Malware verandert voortdurend.

3 Geef je medewerkers uitleg over het gevaar van vijandelijke e-mails (cover phishing, spear phishing,...), 'leuke' filmpjes op 'interessante' websites, usb-sticks en smartphones die ze aan hun computer koppelen, familieleden die thuis hun werkcomputer gebruiken,...

4 Maak de IT'ers en helpdesk licht paranoïde over het bedrijfsnetwerk zodat ze voortdurend in het oog houden wie er klaagt over een traag toestel, welke diensten er niet meer werken en welke pop-ups er opduiken zodat ze daar meteen iets aan kunnen doen. Een besmetting door een virus kan binnen een paar minuten volledig uit de hand lopen.

5 Laat medewerkers regelmatig hun (complexe) wachtwoord veranderen en vermijd gedeelde wachtwoorden.

6 Wanneer er wordt gesneden in de kosten let er dan op dat deze 3 zaken ontsnappen aan de besparingsdrift: opleiding geven aan medewerkers, want de eindgebruikers zijn de zwakke schakel, betalen voor software om spam, malware en virussen te bestrijden, en je netwerk scannen op zoek naar tekenen van inbraak.

Onze partners