Het beste advies van Severin Schwan (CEO Roche)

07/05/15 om 17:17 - Bijgewerkt om 17:17

Soms is grootvaders advies, het allerbeste. Severin Schwan leidt al sinds 2008 de Zwitserse farmagroep Roche. Zijn opa fluisterde hem als kleine jongen in dat hij beter zichzelf kon blijven, dan dingen te doen om anderen te behagen.

Het beste advies van Severin Schwan (CEO Roche)

Severin Schwan, CEO Roche © J. Claessens

"Daarin zit veel waarheid", zegt de CEO. "Je voelt je gelukkiger en staat met meer zelfvertrouwen in het leven. Dat helpt bij professionele contacten en het doet je geloofwaardigheid stijgen."

De Oostenrijkse manager is opgeleid als economist en jurist in Innsbruck. Hij werkt al sinds 1993 voor Roche en maakte bij het Zwitserse concern internationaal carrière. En daarbij hielp ook grootvaders advies. "Toen ik in de jaren negentig in Brussel financieel directeur was bij Roche België kreeg ik de opdracht om een ERP-systeem in te voeren", vertelt Schwan. "Dat was toen nog relatief nieuw en nadat ik me had geïnformeerd, liet ik het Europese management weten dat ik hiervoor van 20 man nodig had. Ze verklaarden mij gek. Ik heb toen het been stijf gehouden en uitgelegd dat als ik hen niet kon overtuigen van mijn plan, Roche een andere project leader moest zoeken."

Uiteindelijk haalde Schwan zijn slag thuis. Hij kreeg zijn team en de ERP-installatie was een succes. En dat had impact op zijn carrière. "De regionale directeur kreeg door mijn reactie meer respect voor mij. Hij was het die mij naar de diagnostica-divisie haalde en mij uiteindelijk als zijn opvolger naar voren schoof."

Onze partners