Het beste advies van Ronnie Belmans (CEO EnergyVille)

23/03/15 om 17:49 - Bijgewerkt om 17:49

"Van mijn oude baas Willy Geysen, professor emeritus KU Leuven, kreeg ik meerdere adviezen", vertelt Ronnie Belmans, CEO EnergyVille. Geysen leidde tussen 1975 en 1993 het departement Elektriciteit van de faculteit Elektrisch Ingenieur, een functie waar Belmans hem in opvolgde.

Het beste advies van Ronnie Belmans (CEO EnergyVille)

Ronnie Belmans, CEO EnergyVille © J. Claessens

"Het advies dat ik het hoogst inschat, is toch wel: "Wat men je ooit ook aanbiedt om een rapport te schrijven dat niet met de waarheid strookt, om je opdrachtgever ten dienste te zijn: doe het niet. Hou het correct, het zal je misschien minder geld opleveren, maar meer genoegen schenken."

Al is 'de waarheid' een relatief begrip: "De waarheid is wat jijzelf denkt dat na grondige studie de waarheid is. Daarin kan en mag een wetenschapper zich vergissen. Ik herinner me een grote industrieel, die me zei: "professor, zeg mij wat u denkt de waarheid te zijn, ook al staat die mij niet aan. Ik moet dan als bedrijfsleider maar zien hoe ik rond die moeilijkheden geraak, maar dan weet ik tenminste de hindernis staan."

Belmans hield het advies altijd voor ogen tijdens zijn carrière, die hem als professor elektrotechniek van de KU Leuven onder andere naar het voorzitterschap van hoogspanningsbeheerder Elia leidde, en nu naar Waterschei, waar hij als CEO van EnergyVille op termijn 250 onderzoekers zal aansturen in hun studies over duurzame energie en intelligente energiesystemen. "Ik heb nooit toegelaten dat opdrachtgevers bijvoorbeeld delen van een rapport naar buiten brachten die hen zouden helpen, en tegelijk de 'if's and but's' wegmoffelden. Al is dat soms zeer moeilijk geweest."

"Ik geef dit advies ook door, dagelijks, en nu ook in de bredere groep van EnergyVille. Dat vergt moeite, want je moet checken en dubbelchecken, maar achteraf krijg ik altijd de terugkoppeling: dit is de juiste weg." Tegelijk geeft Belmans zijn medewerkers nog een andere gouden raad mee: "Ga voor langere tijd naar het buitenland en als het kan, doe grondige industriële ervaring op. Blindheid is erg normaal als je in je eigen kamertje blijft."

Onze partners