Een tent met ozoninjecties tegen rottend fruit

Koelsysteem om voeding te vervoeren in warme landen © GF

Combineer een opleiding als productontwikkelaar met een concreet probleem uit de ontwikkelingslanden en je krijgt een originele start-up als Wakati.

In ontwikkelingslanden bereikt 45 procent van de groenten en het fruit nooit de consument. De voedingswaren bederven, doordat ze niet goed kunnen worden bewaard. Dat heeft desastreuze gevolgen voor de voedselvoorziening van de bewoners, de levensstandaard van de landbouwers en de economie in het Zuiden. Die vaststelling zette Arne Pauwels ertoe aan het project Wakati (‘tijd’ in het Swahili) te ontwikkelen als onderdeel van zijn eindverhandeling voor de master productontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen.

In samenwerking met de KU Leuven bedacht Pauwels een eenvoudig en goedkoop koelsysteem om groenten en fruit langer te bewaren. Het koelsysteem is een soort tent, waarin ozon wordt geïnjecteerd om de etheenconcentratie te verminderen. Etheen versnelt het verrottingsproces van groenten en fruit. Het koelsysteem werkt op zonnepaneeltjes. Het concept werd getest in het Atlasgebergte in Marokko en leverde goede resultaten op.

De start-up heeft voorlopig drie medewerkers, maar wil groeien. “We richten ons op Haïti, Oeganda, Afghanistan en Marokko”, zegt Michaël Gykiere, een van de drie vennoten. Daarnaast mikken ze op Zuid-Europa. Wakati verzamelde een aantal partners rond zich, waaronder de Nederlandse ngo Cordaid en Brussels Airlines, dat de tenten gratis transporteert.

Anne-Cécile Huwart

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content