‘Een duurzame leider kijkt van buiten naar binnen’

Hugo Cuyvers en Sabine Denis © Debby Termonia
Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

In de reeks Young Leaders/Inspiring Mentors gidst Sabine Denis (Co-Ceo The Shift) Hugo Cuyvers (underwriting & Claims Manager Delta Lloyd Life.

Hugo Cuyvers (Underwriting & Claims Manager Delta Lloyd Life):

“Sabine is vanuit haar overtuiging heel consistent, en tegelijk is ze heel beweeglijk en zoekt ze naar concrete oplossingen op het terrein. In de documentaire Demain, die ik van haar kreeg, zie je een heel optimistisch verhaal over hoe er vanuit de buik van de maatschappij enorm veel initiatieven groeien die kunnen bijdragen tot een duurzame verandering. Verandering bij Delta Lloyd Life begint ook uit tal van kleine initiatieven vanuit de basis, waarbij we het brede geheel niet uit het oog proberen te verliezen. Ik heb daar met Sabine af en toe over gepingpongd: hoe kunnen we die verandering verder stimuleren bij onze medewerkers?”

Het is heel belangrijk dat je als manager het vertrouwen, de ruimte en het respect aan je mensen geeft, zodat ze fouten durven te maken. De mens blijft een dier. Mensen voelen heel snel of het vertrouwen en het respect van een ander oprecht zijn. Ik ben ervan overtuigd dat als je oprecht vertrouwen geeft aan je medewerkers, dat tot betere resultaten leidt. “

Je kunt focussen op zaken die mensen nog niet kunnen, maar ik verkies te werken op de sterke eigenschappen van onze medewerkers. Ik kijk naar waar iedereen in uitblinkt en vraag me af hoe ik iedereen optimaal kan inzetten in een team. Mensen die vertrouwen krijgen omdat ze worden uitgespeeld op hun sterkte, stijgen boven zichzelf uit. Als je daar teamgevoel en samenwerking aan kunt toevoegen, geeft dat een flow waardoor heel veel mogelijk is. Daar moeten we in moderne ondernemingen naartoe.”

Sabine Denis (Co-CEO The Shift):

Philippe de Woot, die docent was aan de Louvain School of Management, was jarenlang mijn mentor. Volgens hem moet je op zoek gaan naar je raison d’être. “The purpose in life is to have a life of purpose“, zei hij (‘het doel van het leven is een leven met een hoger doel’, nvdr). Als je probeert uit te leggen aan je kinderen wat je doet, heb je snel een spiegel om te zien of je baan echt toegevoegde waarde heeft. Dat heeft me telkens georiënteerd in wat ik doe.”

Een duurzame leider kijkt van buiten naar binnen. Hij kijkt niet alleen intern hoe hij dingen efficiënter kan maken, hij legt ook de link naar wat in de samenleving gebeurt en welke rol het bedrijf kan spelen. Hij kan zeggen hoe het bedrijf zijn competenties, producten en diensten kan inzetten om die uitdagingen mee te helpen oplossen.”

In ons netwerk The Shift werken we samen met meer dan 250 jongeren die nadenken over transitie. In mijn tijd was groei zowat het enige ijkpunt, maar vandaag kijken jongeren veel breder en anders naar de wereld. Tijdens een werkgroep met bedrijfsleiders over burn-outs, praatten we over preventie en gezonder eten. Tot een jongere zei dat we aan het morrelen waren in de marge, omdat de manier waarop we naar werk keken volledig verkeerd was. Werk voor hem was niet aan mensen opdrachten geven, maar jongeren de middelen geven om zelf het heft in handen te nemen. Dat opende onze ogen. Wij waren meer met de symptomen bezig dan met de oorzaak.”

Young Leaders/Inspiring Mentors is een traject van de leiderschapsorganisatie Lead-In, dat een ervaren leider koppelt aan een jonge wolf. Geïnteresseerd? Schrijf u dan in voor de volgende cyclus via info@lead-in.eu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content