Een biercafé verhoogt de merkbeleving

Alain De Laet, CEO brouwerij Huyghe © Ivan Put

Brouwerijen investeren steeds vaker in biercafés om hun merkbeleving te vergroten. Een trendsetter op dat vlak is brouwerij Huyghe. De brouwerij rolt zijn Delirium Café ondertussen internationaal uit.

Ook brouwerij Huyghe, het familiebedrijf achter merken als Delirium, La Guillotine, Averbode Abdijbier en de Floris-fruitbieren, gelooft in het concept van de branded cafés. “Het eerste Delirium Café, in Brussel, was een idee van mijn vader, Jean De Laet”, vertelt CEO Alain De Laet. “Op zijn 65ste verjaardag, nu tien jaar geleden, zei hij: ‘Ik ga een café openen dat het grootste gamma bieren ter wereld aanbiedt.’ Ondertussen is het café uitgegroeid tot een Delirium Village, dat een hele zijstraat van de Beenhouwersstraat inneemt. Het aanbod van 3162 bieren haalde het Guinness Book of Records.

Jean De Laet opende zijn café in de eerste plaats om zijn eigen speciale bieren te promoten. De ideale manier om dat te doen was om ze in het centrum te plaatsen van alle Belgische bieren. “Daarom is ons aanbod zo breed. Een café met Belgisch bier kan trouwens niet succesvol zijn met slechts twintig merken op de kaart. De consument verwacht er minstens tweehonderd. Wij zijn niet bang van de concurrentie. Onze bieren kunnen perfect naast een Duvel, een Chimay of een Karmeliet staan. Het Brusselse Delirium Café verkoopt 6000 hectoliter bier per jaar. Ken jij veel cafés die dat volume verzetten? De helft van dat volume komt van onze brouwerij. Als wij, om 3000 hectoliter van ons eigen bier te verkopen, er evenveel van andere brouwerijen aan de man moeten brengen, dan doen we dat met plezier. Onze eigen bieren zijn wel iets prominenter aanwezig en meer dan de helft van de tapkranen zijn van ons.”

Labo

Ondertussen wordt het concept van het Delirium Café wereldwijd uitgerold. “Invoerders die naar ons Delirium Café in Brussel komen, willen er ook één. Ze beseffen goed dat zo’n café de beste promotie is voor Belgisch bier. En die promotie is in bepaalde markten nog hard nodig. In de VS is Belgisch bier al populair, maar in landen als Mexico of Panama is er nog werk aan de winkel.”

“Onze cafés zijn voor ons ook een ideaal labo om nieuwe brouwsels uit te testen”, zegt De Laet. “Kleine brouwerijen hebben geen geld voor consumentenonderzoeken of proefpanels. En de cafés vinden het leuk exclusieve en nieuwe producten te kunnen aanbieden.”

De financiële investering wordt gedragen door de lokale partners. Huyghe levert publiciteitsmateriaal, staat in voor de inrichting, helpt bij de samenstelling van de kaart en haalt het lokale personeel naar België voor een opleiding. Intussen zijn er vier Delirium Cafés in Japan, twee in Brazilië, twee in Italië, vijf in Frankrijk, één in Nederland, en zijn er vergevorderde gesprekken voor cafés in Canada, Chili en Dubai. “In België is de kans klein dat er nog Delirium Cafés bij komen. We willen de bestaande cafés, tenslotte onze klanten, niet beconcurreren.”

De investering loont, bevestigt De Laet. “De verkoop in de cafés, waarvan ongeveer de helft eigen volume is, loopt als een trein, maar belangrijker is de publiciteit die de cafés genereren. Waar er een Delirium Café opengaat, boomen onze cijfers. Dat effect was heel duidelijk in Brazilië en Japan. Zelfs in Brussel willen veel meer cafés nu Delirium schenken, omdat toeristen ernaar vragen.”

Karin Eeckhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content