Drukkersfamilie lanceert verpakkingsmachine voor e-commerce

KRISTOF, FILIP EN RIK ROOSE"Wij mikken op de kmo's die een tiental pakjes per dag verzenden." © .

De sluiting van hun familiale drukkerij in Dendermonde begin dit jaar was voor de familie Roose een nieuwe start.

Vader Rik Roose (62) richtte samen met zijn zonen Filip (34) en Kristof (32) een nieuw bedrijf op dat machines bouwt voor de verpakkingsindustrie. De start-up heeft nu een eerste prototype klaar waarmee dozen op maat gesneden kunnen worden.

Nog geen tien maanden na de oprichting van het nieuwe bedrijf Fit Things, presenteert CEO Filip Roose een werkend prototype van de Slimbox in het bedrijfsgebouw van de vroegere drukkerij in Dendermonde. De Slimbox is een compacte machine waarmee kmo’s dozen op maat kunnen maken om het versturen van pakjes efficiënter en goedkoper te organiseren.

“Een doorsneepakje bevat gemiddeld 40 procent lucht. Dat kan beter”, zegt Filip Roose (32). De programmeur-analist richtte in februari Fit Things op samen met zijn vader Rik Roose, die de familiale drukkerij leidde, en zijn broer Kristof, die geschoold is in 3D-animatie en web development. In 2017 start het bedrijf met de productie van de gepatenteerde verpakkingsmachines.

Fit Things kreeg een startkapitaal van 660.000 euro mee. Een groot deel van dat bedrag is geïnvesteerd in de ontwikkeling en de engineering van de verpakkingsmachine. Meer dan dertig partijen, de klassieke friends, family and fools, kwamen met de nodige financiële middelen over de brug. Bij Triodos Bank werd een krediet losgeweekt en van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) kreeg Fit Things een subsidie van 250.000 euro. “Als steun voor ons O&O-traject. Die subsidie heeft de boost gegeven om het bedrijf te kunnen opstarten”, stelt Filip Roose.

Dozen op maat

Het idee om dozen op maat te maken, is gerijpt in de familiale drukkerij, die tot begin dit jaar in handen was van Rik Roose. Drukkerij Roose, in 1946 opgericht door grootvader Emiel Roose, zag de drukorders de jongste jaren stelselmatig krimpen. In de topjaren draaide de regionale drukkerij in drie ploegen met zestien medewerkers.

“We konden niet bij de pakken blijven zitten, het was duidelijk dat we iets anders moesten doen”, vertelt Filip Roose. In 2014 is nog even geprobeerd de markt van de 3D-printing te verkennen, maar dat bleek geen succes. “We hadden snel door dat die markt zichzelf volledig kapot aan het concurreren was. Het had geen zin de zoveelste te zijn in een grote hoop.”

In de drukkerij liep men al langer rond met een frustratie: het vinden van een gepaste doos voor speciale formaten. “Afgewerkte producten mooi en professioneel verpakt tot bij de klant krijgen, vergde veel tijd en moeite”, stelt Filip Roose vast. Zijn vader Rik, die jarenlang internationaal actief was als technicus van grafische machines, kwam met het idee zelf een machine te bouwen. Zijn zonen zagen het potentieel ervan in en in januari 2015 stonden de eerste ontwerptekeningen op papier.

Voor de kmo-markt

Filip Roose gooide zich vanaf september 2015 voltijds op het project. Hij werd de CEO van de start-up. Rik Roose stopte met de drukkerijactiviteiten en stapte mee in het nieuwe avontuur. Hij werd de chief technology officer vanFit Things. Toen Vlaio in maart 2016 het subsidiedossier goedkeurde, zegde ook Kristof Roose zijn baan op om zich voltijds voor het nieuwe bedrijf in te zetten als chief branding officer.

Met hun Slimbox-machine mikken de starters niet op de grote e-tailers, die duizenden pakketten per dag versturen. “Daar bestaan al oplossingen voor. Wij mikken op de kmo’s die een tiental pakjes per dag verzenden. Voor die markt zijn de bestaande oplossingen te groot en te duur”, vertelt Filip Roose. Hij wil zijn verpakkingsmachine voor een paar duizend euro in de markt zetten. “We hebben heel wat onderzoek gedaan en in sommige gevallen zal de machine zichzelf in een paar maanden terugbetalen. We mikken vooral op toepassingen die op korte termijn te rentabiliseren zijn.”

De volgende maanden wil Fit Things het prototype van de machine verder ontwikkelen en de productie opstarten. De Dendermondse starter zal de machines niet zelf produceren. “We willen ons in deze fase vooral toespitsen op onderzoek en ontwikkeling. Of er in België zal geproduceerd worden, staat nog niet vast. We zijn daarover met verschillende bedrijven in contact”, luidt het.

Nog geen personeel

Filip Roose wil nu snel mogelijk de verkoop van de machines opstarten. “We kunnen al break-even draaien als we zo’n honderd machines verkopen”, voorspelt hij. Er wordt ook al gewerkt aan nieuwe versies. “We denken aan een Pro-versie van de machine voor omgevingen waar grote volumes worden verwerkt. Denk aan bedrijven waar elke paar seconden een nieuw pakket moet worden opgeleverd.”

Naast de drie oprichters heeft Fit Things nog geen personeel in dienst. “Nu werken we vooral met freelancers en externe firma’s, maar we sluiten niet uit dat we op termijn mensen in dienst nemen”, zegt de CEO. De mannen achter de Slimbox gaan duidelijk niet over een nacht ijs. Zo hebben ze een adviesraad, waarin kleppers zitten, zoals Kristof Braem (CEO van Medec), Peter Somers (ex-Bpost en CEO van Sprintpack) en Pieter Verbeke (manager bij Eriks).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content