Doorprik de schone schijn in een sollicitatiegesprek

Kent u dat? U voert een selectiegesprek met een kandidaat, maar krijgt altijd het perfecte antwoord op de vraag. De kandidaat toont zijn ware aard niet. Competentiegericht interviewen is een goede manier om de schone schijn te doorprikken.

Stel concrete vragen. Veel kandidaten geven eerder theoretische antwoorden zoals: “Voor mij is een klantgerichte persoon iemand die luistert naar de klant, beschikbaar is en goede resultaten levert.” U vraagt beter: “Wat doet u om klanten tevreden te stellen?”

Vraag naar voorbeelden. Grijp terug naar recente ervaringen en blijf doorvragen. Zorg ervoor dat de kandidaat mentaal terug in de situatie zit en vraag naar het wat, wie, hoe en waarom. Blijf doorvragen tot u de situatie volledig kunt visualiseren. Alleen een heel fantasierijke kandidaat kan bij dergelijke vragen de situatie sterk verbloemen.

Van positief naar negatief. Start het selectiegesprek met vragen over positieve gebeurtenissen. Stel vragen zoals: “Op welk resultaat bent u tot nu toe het meest fier?” of: “Welke successen hebt u in uw vorige job bereikt?” Bij zulke vragen zullen de meeste kandidaten uitgebreid beginnen te vertellen. Naarmate het interview vordert, kunt u overgaan tot vragen over minder goede gebeurtenissen zoals een conflict binnen een team of een deadline die niet gehaald werd. Omdat de kandidaat veel ruimte en tijd heeft gekregen om over successen te spreken, zal hij sneller geneigd zijn om ook over deze punten uit te weiden.

Confronteer. Laat de kandidaat nog steeds niet het achterste van zijn tong zien, dan kunt u de confrontatie aangaan. Bijvoorbeeld: “Ik heb nog steeds niet het gevoel te weten hoe u zaken werkelijk aanpakt. Ik begrijp dat u een positief beeld wilt scheppen, maar ik heb het werkelijke beeld nodig om een goede evaluatie te kunnen maken van uw kandidatuur. Zou u concreter kunnen antwoorden?”

Bron: Kluwer Opleidingen – Kaleido

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content