De verborgen talenten van uw muisknoppen

11/07/11 om 11:59 - Bijgewerkt om 11:59

Bron: Trends

De meeste muizen zijn tegenwoordig voorzien van drie knoppen. Links klikken, dubbelklikken en slepen zijn goed bekend. Maar de rechter- en middelste muisknop bieden ook mogelijkheden.

De rechtermuisknop Door in Word te slepen met de linkermuisknop kunt u objecten verplaatsen, maar met de rechtermuisknop krijgt u de keuze tussen kopiëren of verplaatsen. Als u met taken in Microsoft Outlook werkt, kunt u door met de rechtermuisknop te slepen een e-mailbericht (inclusief bijlagen) naar een taakmap kopiëren of verplaatsen.

De middelste 'knop'
In de eerste plaats is de middelste knop natuurlijk een scrollwiel. Minder bekend is de volgende mogelijkheid. Stel dat u na een zoekopdracht in Google een aantal pagina's wilt bekijken. U opent deze websites in een eigen tabblad door de links aan te klikken met de middelste muisknop. Vervolgens klikt u de tabbladen stuk voor stuk aan om ze door te nemen. U kunt een tabblad sluiten door er eenmaal met de middelste muisknop op te klikken. Dat kan natuurlijk ook met het kruisje op het tabblad, maar dan moet u nauwkeuriger mikken.

Met de middelste muisknop kunt u bovendien pannen (gelijkmatig scrollen), zowel verticaal als horizontaal. Als u met de middelste muisknop op het scherm klikt, verschijnt er een zogenaamd pan-icoon: het linkericoon geeft aan dat u verticaal kunt scrollen, het rechtericoon dat u ook horizontaal kunt scrollen. Als u de muis bij het pan-icoon vandaan beweegt, scrollt u die richting op. Hoe verder u de muis bij het pan-icoon vandaan beweegt, hoe sneller het scrollen gaat. U stopt door op een willekeurige muisknop te klikken.

Bron: Martijn Aslander e.a., '175 lifehackingtips', Van Duuren Management, 2011

Lees meer over:

Onze partners