Crisis maakt werkvloer veiliger

© belga
Alain Mouton
Alain Mouton Redacteur bij Trends

De arbeidsongevallencijfers zijn sterk gedaald in de crisisjaren 2009 (-11,7%) en 2012 (-7,7%). Ook historisch bekeken blijkt het aantal arbeidsongevallen versterkt te dalen tijdens crisisperiodes.

Het aantal arbeidsongevallen in België nadert de grens van 150.000, terwijl het tien jaar geleden nog rond 200.000 schommelde. De sterke daling tijdens de periode van laagconjunctuur heeft in eerste instantie te maken met de lagere instroom en het lagere verloop op de werkvloer.

Bedrijven hebben dus minder onervaren werknemers. Er is ook een betere match tussen het werk en de kandidaat, want de werkgever heeft meer keuze. Ten slotte camoufleren werknemers in een crisisperiode sneller een klein letsel, omdat ze bang zijn hun baan te verliezen. Daarnaast is er de algemene trend dat de arbeidsmarkt evolueert naar minder risicovolle beroepen.

Glenn Nuytemans, preventieadviseur en riskmanager bij de uitzendgroep Tempo-Team wijst ook op de positieve gevolgen van een proactief ongevallenpreventiebeleid gericht op gedragsverandering op de werkvloer. Tempo-Team voert zelf een ongevallenpreventiebeleid voor de werknemers die ze plaatst. De uitzendgroep zag het aantal arbeidsongevallen voor haar uitzendkrachten het voorbije jaar dalen met maar liefst 23,5 procent. Dat is een stuk beter dan de sectorgenoten (-11% over dezelfde periode).

“De focus ligt op het begeleiden en het coachen van operationele managers, chefs en ploegbazen, omdat wij ervan overtuigd zijn dat preventie het beste gebeurt door het goede voorbeeld te geven op de werkvloer”, zegt Nuytermans. “Als je in een voorbereidend gesprek aan een uitzendkracht zegt dat hij op de werkvloer een helm moet dragen, heeft dat weinig zin als zijn collega’s die regel aan hun laars lappen. Je moet praten met de chef.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content