Comate: Komeet met kruisbestuiving

Wouter Foulon © Thomas De Boever

Een vurige creatieveling en een koele ingenieur doen samenwerken. Voor de Leuvense kmo Comate is het de motor van groei.

Comate – uit te spreken als ‘komeet’ – is een groeibedrijf dat zich in 2010 vestigde aan de Leuvense Vaartkom. Ingenieurs en designers ontwerpen er producten die beter en innovatiever moeten zijn dan het marktaanbod. “Wij vinden dat ingenieurs en productontwikkelaars samen in één team moeten zitten”, vindt Wouter Foulon, oprichter en zaakvoerder van Comate. “Een designer geeft een product de juiste identiteit, doet het bij de gebruiker passen en laat het kwaliteit uitstralen. De technische expertise van een ingenieur staat dan weer garant voor de prestaties, de duurzaamheid en de kwaliteit van het product.”

In vijf jaar is het team van Comate gegroeid naar een ploeg van achttien medewerkers, van wie drie freelancers. Bij de aanwerving van nieuwe krachten waakt het bedrijf erover dat de vaste verhouding van 70 procent ingenieurs en 30 procent designers bewaard blijft. “Met die afgewogen combinatie van creativiteit en technische expertise hebben we al massa’s innovatieve oplossingen uitgedokterd”, verklaart Foulon. De kruisbestuiving leidt tot een registratie van gemiddeld zeven patenten per jaar. De intellectuele-eigendomsrechten gaan naar de klant.

Comate wil oplossingen vinden die een doorbraak in de markt kunnen forceren. De zoektocht blijft niet beperkt tot één sector. “Via die brede kijk kunnen we de link leggen tussen een onderzoek in een sector en een uitdaging in een andere. Het gaat over een manier van denken, en die is in principe sectoroverschrijdend.”

“Bovendien zijn onze ingenieurs en designers allemaal sterk in hun vakgebied, wat de diversiteit ondersteunt. We hebben ook een kennismanager aangesteld. Die verzamelt alle kennis van elke collega, van ieder probleem en zijn oplossing, van elk project en van alle materialen en productietechnieken. Het hele team kan daarop teren.”

Omzet maal vier

De onderneming ontwierp al producten voor AB InBev, imec en Tyco Electronics. Maar evengoed instrumenten waarmee heupoperaties efficiënter kunnen worden uitgevoerd en een oplossing die parkinsonpatiënten minder hulpbehoevend maakt. De bedrijfsomzet is al verviervoudigd ten opzichte van het eerste boekjaar. Voor de toekomst verwacht het bedrijf een groei met een derde per jaar. Die wil Comate ondersteunen via een verdere uitbouw van zijn aanwezigheid in de sectoren waarin het al werkt, en het aanboren van buitenlandse markten. (RVE)

Partner Content