Zeg nooit meer ‘Ik heb hier geen tijd voor’

De Amerikaanse tijdmanagementexperte Laura Vanderkam geeft op de Wall Street Journal 3 interessante tips voor wie overuren draait en in de rats zit met zijn agenda. We liegen tegenover onszelf over ons tijdsgebruik, zegt ze.

U kunt zich abonneren of uitschrijven op de nieuwsbrief door hierboven te klikken op de tab ‘registreren’ of ‘registratie wijzigen’.

1 Hou een tijdlogboek bij. Wie wil vermageren en noteert wat hij eet, merkt dat niet alleen de ovenkip aardig aandikt, maar die acht kleine snoepjes die je nog meegriste tellen ook mee. Zonder een logboek merk je dergelijke kleine zonden niet op. “Net als het bijhouden van je maaltijden, zorgt het bijhouden van de tijd die je besteedt ervoor dat je niet meer achteloos tijd verdoet of tegenover jezelf liegt over wat je met je tijd doet. Schrijf neer wat je doet elke keer wanneer je eraan denkt en hou dat minstens een week vol. Tel dan alle activiteiten op. Vijf keer per dag zes minuten lang Facebook controleren is in totaal goed voor tweeënhalf uur in een werkweek.” Wie zegt dan dat je geen tijd hebt om een uurtje per week te sporten?

2 Wees eerlijk. Volgens Vanderkam zeggen mensen nogal snel dat ze maar zes tot zeven uur slapen, maar in de praktijk komt dat volgens onderzoek toch vaak neer op acht uur. Een andere studie berekende dat mensen die beweerden 70 tot 80 uur per week te werken, eigenlijk minder dan 60 uur werkten. “Vraag jezelf af wat je doet met je tijd. Beweren dat je het te druk hebt ontlast ons van het gewicht keuzes te moeten maken. Als je 50 uur per week werkt en acht uur per nacht slaapt, 56 uur dus, dan is er nog 62 uur voor andere zaken. Dat is meer dan genoeg tijd voor een gezinsleven en privétijd om te gaan sporten, vrijwilligerswerk te doen, op het gemak de krant te lezen en zelfs televisie te kijken wanneer je dat wil. Stel jezelf doelen zoals drie uur sporten en wissel die twee uur televisie in voor twee uur lezen. Kijk waar je dit kunt inpassen in je 168 uur.”

3 Verander je taalgebruik. “In plaats van te zeggen ‘Ik heb geen tijd’, probeer te zeggen ‘het is geen prioriteit’ en ga bij jezelf na hoe je je hierbij voelt. Vaak klopt het trouwens: je hebt bijvoorbeeld wel tijd om je kleren te strijken, maar je hebt er gewoon geen zin in. In andere gevallen is het moeilijker om te zeggen dat iets geen prioriteit is. Zoals: ‘Ik zal je cv niet nalezen liefje, want het is geen prioriteit’ of ‘Ik ga niet naar de dokter, want het is geen prioriteit’. Voel je je ongemakkelijk bij deze zinnen? Dat is net het punt. Ons taalgebruik veranderen herinnert er ons aan dat tijd een keuze is. Als we er niet van houden hoe we een uur doorbrengen, dan kunnen we ervoor kiezen dat anders te doen.

Bron: Wall Street Journal

Heeft u zelf tips of advies voor professionals, stuur een mailtje naar benny.debruyneATtrends.be met ‘BizzByMail-nieuwsbrief’ in de onderwerpregel van de mail.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content