Wie nooit fouten maakt, leert niets bij

Pascal Nizette heeft beroepshalve de wereld afgereisd. Hij werkte in de Verenigde Staten, India en Zwitserland. De directheid van zijn vrouw, die het gewoon zegt wanneer iets haar niet aanstaat, leerde hem dat je iemand graag moet zien om hem feedback te gunnen. Feedback geven is moeilijk omdat het pijnlijk is, maar het is het mooiste geschenk dat je iemand kunt geven. Dit is de zesde bijdrage in onze reeks van 24 zomerinzichten.

U kunt zich abonneren of uitschrijven op de nieuwsbrief door hierboven te klikken op de tab ‘registreren’ of ‘registratie wijzigen’.

“Een fout toegeven is moeilijk. Hoe vaak maak je het niet mee. Je bent in discussie met iemand. Het is duidelijk dat je gelijk hebt. Iedereen weet het. Het gaat niet over winnen of verliezen. Hij heeft geen argumenten meer. Zijn redenering is absurd aan het worden, intellectueel oneerlijk. En toch blijft hij maar voortargumenteren. Niet willen toegeven is frustrerend. Aan de andere kant, hoeveel keer heb je het zelf ook niet meegemaakt? Je hebt ongelijk en je weet het. Je blijven verzetten wordt stilaan belachelijk, toch is het moeilijk om toe te geven. Waarom? Wat is er met onze cultuur? Ouders, de leraar, de baas, ik, allemaal willen we gelijk hebben.”

“Of toch niet? Fouten maken laat ons toe te leren. Als we ervoor openstaan tenminste. We kunnen alleen creatief zijn als we aanvaarden dat we fouten zullen maken. Wie niets doet, maakt geen fouten. Wie nooit fouten maakt, leert niets of doet niets. Fouten toegeven zou een feest moeten zijn: ik heb iets geleerd! Dank u! Waarom is het zo moeilijk dat te aanvaarden?”

“De moed vinden om de confrontatie aan te gaan en de juiste woorden vinden, het is gemakkelijker om te zwijgen. ‘Laat maar, zo belangrijk is het niet.’ Ook kritiek aanvaarden is niet altijd even gemakkelijk. ‘Je begrijpt het niet, het is niet waar.’ En toch, eerlijk communiceren betekent elke dag alert zijn, open zijn en opnieuw beginnen. Het is ook leuk en leerrijk. En vooral: het is hetgeen ik het meest waardeer in onze relatie.”

Bron: 100 in Zicht, 100 buitengewone inzichten van gewone mensen. Dit inspiratieboek kwam tot stand als een experiment. Honderd LinkedIn-relaties beslisten samen een boek te maken waarin ze een belangrijk inzicht uit hun leven delen. De opbrengst van het project gaat naar de vzw Moeders voor moeders.

www.100inzicht.be

In juli en augustus schakelt BizzByMail over op het ritme van de zomer: u krijgt de nieuwsbrief op maandag, woensdag en vrijdag in plaats van elke weekdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content