Stotteren overwinnen is durven en doen

Michel Vanderlinden adviseert bedrijven over financiën en businessplanning. Hij werkte als journalist en sprak als beursspecialist voor grote zalen. Dat was niet vanzelfsprekend, aangezien hij als kind stotterde. Hij leerde daaruit zich niet door zijn angsten te laten verlammen. Dit is de eenentwintigste bijdrage in onze reeks van 24 zomerinzichten.

U kunt zich abonneren of uitschrijven op de nieuwsbrief door hierboven te klikken op de tab ‘registreren’ of ‘registratie wijzigen’.

“In zekere zin zie ik mezelf nog altijd als een stotteraar. Onterecht volgens velen, maar zelf hoor en voel ik het elke keer weer als ik minder vlot uit mijn woorden raak. Hoe ik mijn stotteren overwon, weet ik niet exact. Ik heb ademhalings- en ontspanningstechnieken, positieve visualisatiemethodes en spreek- en uitspraaktechnieken geleerd. Maar uiteindelijk kwam het er vooral op aan een klik in mijn hoofd te maken.”

Michel Vanderlinden volgde confronterende therapieën, waarbij hij een winkel moest binnenstappen en beginnen te stotteren. Of hij werd gevraagd welke de voordelen van stotteren zijn. Hij deed er jaren over om inzicht te verwerven uit al die ervaringen.

“Ik moest leren minder op mijn verstand af te gaan, dat steeds weer uitvluchten zocht. Ik ben bewust de confrontatie aangegaan met situaties waarin ik altijd begon te stotteren. Niet spreken weegt uiteindelijk zwaarder dan stotteren. Stap na stap leerde ik mezelf niet langer achter mijn stotteren te verstoppen. En mettertijd heb ik aan mezelf kunnen toegeven dat ik wel degelijk geregeld baat had bij mijn stotteren. Het is het perfecte excuus om te mislukken. Het is ook een uitmuntend middel om anderen voor taken en verantwoordelijkheden te doen opdraaien. En nog zo veel meer.”

“Nu laat ik me zo weinig mogelijk door mijn angsten verlammen en ik ga verantwoordelijkheden aan. Door mijn daden te laten spreken, heb ik mijn stotteren grotendeels achter mij gelaten. Durven. Doen. Zonder te veel na te denken. Dat is mijn inzicht, waaraan ik mezelf wel geregeld moet herinneren.”

Bron: 100 in Zicht, 100 buitengewone inzichten van gewone mensen. Dit inspiratieboek kwam tot stand als een experiment. Honderd LinkedIn-relaties beslisten samen een boek te maken waarin ze een belangrijk inzicht uit hun leven delen. De opbrengst van het project gaat naar de vzw Moeders voor moeders.

www.100inzicht.be

In juli en augustus schakelt BizzByMail over op het ritme van de zomer: u krijgt de nieuwsbrief op maandag, woensdag en vrijdag in plaats van elke weekdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content