Hoe een wijnkasteel rendabel te maken?

Hoe een wijnkasteel rendabel te maken? © GF

Het is niet vanzelfsprekend om een wijnhuis rendabel te maken. “Ik reken uit hoeveel alles kost en maak daaruit op hoeveel onze wijn moet kosten”, verklaart Kathleen Van den Berghe, een bouwkundig ingenieur die na een carrière bij McKinsey en Matexi Group met haar man een wijnkasteel kocht in de Loirestreek.

“Heel belangrijk in de wijn is option planning. Om jezelf gerust te stellen bepaal je opties waarop je terug kunt vallen als je op een dood spoor blijkt te zitten. We kunnen een deel van de wijngaarden verkopen als het moet, of enkel het huis houden. Ik heb mezelf ook nooit wijsgemaakt dat ik het rustig aan zou doen. Maar ik merk rond mij dat velen het wel dachten.”

Kathleen Van den Berghe is geschrokken van de prijs waartegen de wijn in realiteit verkocht wordt. “95 procent is niet duurder dan 5 euro in België. Daar moet de commissie van de tussenpersonen en de packaging nog af. Reken uit wat je als wijnproducent overhoudt. Daarom ontwikkel ik zo veel mogelijk rechtstreekse verkoop en levering aan klanten. Voor Amerikanen die bij mij aan de deur komen, is dat een propositie die kan tellen: rechtstreeks bij hen thuis wijn krijgen van een chateau. Zij vinden dat de max.”

“Verkoop aan supermarkten en groothandel zorgt voor een goede basis. Het gaat dan wel enkel over het instapgamma, maar op die manier ben je als producent zeker dat een belangrijk deel van het volume vlot de deur uitgaat. In België werkt Van den Berghe met Carrefour, in Frankrijk met de groothandelsketen C10. Zij nemen zowat 26.000 flessen af.”

Voorlopig loopt alles goed. Van den Berghe maakte van de crisis in de Franse wijnbouw gebruik om nog eens 18 hectare grond bij te kopen. Daarvan hield ze 11 hectare van de beste percelen voor zichzelf en verkocht de overige 7 hectare door. Op dit ogenblik beschikt Château de Minière dus over 29 hectare wijngaarden. “Ik heb nu mijn eigen microklimaatje, mijn eigen terroir rond het Château. Lekker afgeschermd van de andere wijnbouwers, zo worden onze wijngaarden niet bezoedeld door onze niet-biologische werkende buren.”

Dirk Rodriguez

Tijdens de zomermaanden krijgt u de Bizz By Mail-nieuwsbrief op maandag, woensdag en vrijdag in plaats van elke weekdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content