Het carrièreadvies dat te weinig vrouwen kregen

14/10/14 om 14:45 - Bijgewerkt om 16:45

Niet alleen in de nieuwe federale regering zitten er te weinig vrouwen, ook aan de top van onze bedrijven is er nog een lange weg te gaan. In een Ted-praatje legt Susan Colantuono, een Amerikaanse experte in leiderschap, uit dat er één advies is dat vrouwen zelden krijgen.

Het carrièreadvies dat te weinig vrouwen kregen

Niet alleen netwerk en vertrouwen tellen, laat ook voelen hoe goed u de business kent © istock photos

Volgens Susan Colantuono kijken bedrijven naar drie zaken wanneer ze beoordelen of een medewerker de nodige vaardigheden heeft om door te groeien naar de top. In de eerste plaats telt het talent van de man of vrouw in kwestie: is het een slimme, hardwerkende persoon die betrokken is bij het bedrijf en de nodige veerkracht heeft om te presteren in moeilijke omstandigheden? Daarnaast kijkt een bedrijf naar zijn vaardigheden: kan de kandidaat goed omgaan met de klanten, is hij een goed onderhandelaar, haalt hij het beste uit zijn team en kan hij goed communiceren?

Tot zover gaat het goed voor vrouwelijke managers. Ze klimmen zonder problemen op tot het middenmanagement, maar de stap naar de top blijkt voor heel wat vrouwen moeilijker te zijn. Dat komt omdat mannen en vrouwen op dat niveau verschillend advies krijgen. Bedrijven en mentoren zeggen tegen vrouwelijke medewerkers dat het belangrijk is dat ze meer vertrouwen moeten hebben, assertiever moeten zijn over hun prestaties of een breder netwerk moeten uitbouwen. Wat onder de radar blijft is dat bedrijven heel sterk kijken naar de financiële en strategische kennis van het bedrijf en de sector. Vrouwen die deze kennis bezitten, zijn zich er vaak niet van bewust van het belang van dit criterium.

Volgens Susan Colantuono dienen vrouwelijke managers daarom veel beter te laten zien dat ze de strategie van het bedrijf kennen, dat ze weten hoe de onderneming er voor staat, welke doelen het bedrijf nastreeft en hoe ze daar zelf toe kunnen bijdragen in hun huidige en toekomstige functie.

Het Ted-praatje van Susan Colantuono, dat pas enkele weken geleden online werd gezet door Ted, kunt u hier bekijken.

Onze partners