Het beste advies van Nico Delvaux (Atlas Copco)

17/10/14 om 16:48 - Bijgewerkt om 16:48

Nico Delvaux leidt sinds kort de afdeling compressortechnieken van Atlas Copco. Die divisie is het grootste en belangrijkste deel van het Zweedse industriële concern en heeft haar hoofdkwartier in Wilrijk, waar 3100 werknemers aan de slag zijn. Delvaux kreeg zijn beste advies als tiener van zijn grootvader. Hij heeft het aan den lijve ondervonden.

Het beste advies van Nico Delvaux (Atlas Copco)

Nico Delvaux (Atlas Copco) © J. Claessens

"Mijn grootvader was timmerman. Hij had een bedrijfje, waar een handvol mensen werkte. Hij was een rustige, bedaarde man naar wie ik opkeek", herinnert Delvaux zich. "Ook als ik in mijn tienerjaren iets had mispeuterd, bracht hij stabiliteit en bleef hij rustig."

"Hij rookte altijd kleine cigarillo's, dunne sigaren waarvan ik als jonge kerel vond dat die zo lekker roken. Ik vroeg hem voortdurend of ik er eens een mocht opsteken. Toen ik zestien was, zei hij dat het mocht, maar dat ik het sigaartje wel helemaal moest oproken. Het gevolg was dat ik de hele nacht ziek was en sindsdien nooit meer een sigaar of een sigaret heb aangeraakt", vertelt Delvaux.

"Wat ik daaruit heb geleerd, is dat je mensen de kans moet geven om kleine fouten te maken en dat je ervoor moet zorgen dat ze uit die fouten leren en er sterker door worden. Ik ben er zeker van dat mijn grootvader dat toen ook zo heeft bedoeld."

"Ook bij Atlas Copco is er een cultuur die maakt dat het oké is om fouten te maken. We laten de verantwoordelijkheidszin van mensen langzaam groeien. Ik ben daar een goed voorbeeld van. Ik heb ook veel fouten gemaakt. Wat belangrijk is, is dat je ervan leert en dat je ze niet opnieuw maakt, en de ervaring van die fouten kunt voortvertellen aan anderen. Al hoopt iedereen natuurlijk dat je zo weinig mogelijk grote fouten maakt (lacht)."

Onze partners