Het beste advies van Marie-Pierre Fauconnier (CREG)

10/10/14 om 17:45 - Bijgewerkt om 17:44

Marie-Pierre Fauconnier is sinds iets meer dan een jaar voorzitter van het directiecomité van de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG), de organisatie die waakt over de Belgische energiemarkten.

Het beste advies van Marie-Pierre Fauconnier (CREG)

Marie-Pierre Fauconnier van het CREG © J. Claessens

"Claude Mandil is een zeer verstandig man, die ik als bestuurder ontmoette bij het Internationaal Energie Agentschap, waar hij algemeen directeur was. Hij adviseerde me dat ik voor elk probleem een oplossing moest vinden, maar zonder een compromis te maken over mijn waarden. Doe je dat wel, dan zal het resultaat je nooit bevallen", vertelt Marie-Pierre Fauconnier.

"Je definieert zelf je eigen waarden. Claude kon enorm veeleisend zijn, maar iedereen wist dat zijn integriteit, loyaliteit aan het instituut, zijn respect voor anderen en voor een gegeven woord voor hem enorm belangrijk waren. Daardoor genoot hij een enorm vertrouwen, ook van de mensen met wie hij soms stevig onderhandelde."

"Zijn adviezen hebben me enorm geholpen. Ik zie hem trouwens nog af en toe, want hij kent de energiesector buitengewoon goed. Ik pas het advies toe door eerst in dialoog te gaan met de verschillende spelers op de markt, zonder toe te geven op mijn waarden. Maar daarvoor moet je eerst de capaciteit om te luisteren ontwikkelen."

Ook in het strategisch plan dat de nieuwe directieploeg van de CREG ontwikkelde, is die aanpak terug te vinden. "We hebben eerst onze waarden gedefinieerd. Professionaliteit, teamgeest en objectiviteit staan voorop. Onafhankelijk werken is geen waarde: we hebben als regulator immers geen andere keuze. Iedereen mag privé een politieke overtuiging hebben, in deze job wordt in de eerste plaats professionaliteit verwacht."

"Enorm belangrijk is ook dat we dat samen met de medewerkers hebben gedaan. Heel die oefening heeft geen zin als zij andere waarden hebben dan ik. Ik ben de CREG niet."

Onze partners