Het beste advies van Jos Clijsters: 'First things first'

03/02/14 om 14:48 - Bijgewerkt om 14:48

Bron: Trends

"Ik weet niet meer wie het mij voor het eerst gezegd heeft, maar het is een advies dat ik heel vaak in de praktijk heb omgezet", zegt Jos Clijsters, die begin dit jaar na een carrière van dertig jaar in de financiële sector benoemd werd tot bestuursvoorzitter van Belfius.

U kunt zich hiernaast abonneren op de nieuwsbrief Bizz By Mail en zich uitschrijven door hierboven te klikken op de tab 'registreren' of 'registratie wijzigen'.

'First things first' benadert volgens Clijsters de essentie van management: "Prioriteiten stellen, keuzes maken, het belangrijkste eerst aanpakken. En leven met de frustratie dat de rest moet wachten. Want het is niet omdat je er iets prioritair uitkiest dat de rest niet belangrijk zou zijn. Maar je kunt nu eenmaal niet alles tegelijk. Voor een topmanager is het belangrijk dat hij leert te doseren. Weten wat er vandaag mogelijk is en wat beter naar morgen verschoven wordt. Die hiërarchie bepalen is niet altijd even gemakkelijk. Voor elke medewerker is zijn probleem het belangrijkste. Een manager moet daarin kunnen arbitreren."

Toen Clijsters in september 2011 als directievoorzitter aan het hoofd van Belfius (toen Dexia Bank België) kwam en de bank amper enkele weken later werd genationaliseerd, wist hij wat er eerst aangepakt moest worden: "Het herstel van de liquiditeit ging voor op al de rest. Het was essentieel om het vertrouwen van de investeerders en spaarders te herwinnen. Pas in een later stadium zijn we begonnen met de opkuis van de investeringsportefeuille en de onderhandelingen over kostenbesparingen. Het is cruciaal dat de belangrijkste problemen eerst getackeld worden."

Patrick Claerhout

Onze partners