Angst om anders te zijn beknot werknemers

Werknemers die afwijken van de mainstream gebruiken deze 4 technieken om toch zoveel mogelijk te versmelten met de massa, wijst een studie uit die deze maand wordt besproken door managementblad Harvard Business Review.

U kunt zich hiernaast abonneren op de nieuwsbrief Bizz By Mail en zich uitschrijven door hierboven te klikken op de tab ‘registreren’ of ‘registratie wijzigen’.

Werknemers minimaliseren hun verschillen met collega’s op de werkvloer, maar dat zorgt er wel voor dat ze minder zelfvertrouwen hebben en minder betrokken zijn. Bovendien houdt het vrouwen en werknemers die tot een minderheidsgroep behoren tegen. Dat blijkt uit een studie van professor Kenji Yoshino (Universiteit van New York) en van Christie Smith, die aan het hoofd staat van een leiderschapsinstituut. Het duo bespreekt hun enquête, waarin gelet werd op een goed evenwicht volgens leeftijd, geslacht, afkomst en geaardheid, in het maartnummer van het Amerikaanse maandblad Harvard Business Review.

Dit zijn de 4 technieken die werknemers gebruiken om op te gaan in de massa:

1 Het uiterlijk. Volgens de enquête van de onderzoekers, afgenomen bij 3000 werknemers in 20 grote Amerikaanse bedrijven, veranderde 29 procent zijn kleding, uiterlijk voorkomen of eigenaardigheden die deel uitmaken van hun stijl, om minder op te vallen.

2 Verwantschap. 40 procent van de respondenten zag af van gedrag dat doorgaans in verband wordt gebracht met een bepaalde identiteit. Zo hoopten ze vooroordelen of stereotypes vermijden. Het gaat bijvoorbeeld om een oudere werknemer die zijn leeftijd geheim houdt of over een homo die wel over zijn partner spreekt, maar liever niet wil dat zijn collega’s zijn seksuele geaardheid kennen.

3 Verdediging. 57 procent vermeed zoveel mogelijk om de groep waar ze (een deel van) hun identiteit aan ontlenen, te verdedigen. Zo was er een respondent van Chinese afkomst die zei dat hij zijn collega’s nooit zou terechtwijzen als ze grapjes of opmerkingen zouden maken over Aziatische stereotypes.

4 Connectie. 18 procent van de respondenten beperkte het contact met andere mensen van een groep waartoe ze behoorden. Zo was er een kankerpatiënte die zich ver van steunorganisaties voor mensen met kanker hield omdat ze niet de aandacht wilde vestigen op haar ziekte.

Benny Debruyne

Gisteren ontving u geen nieuwsbrief door een technisch probleem. Onze excuses.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content