5 voordelen van een goede functiebeschrijving

01/07/13 om 12:09 - Bijgewerkt om 12:09

Bron: Trends

Zeker kleine bedrijven nemen wel eens de kandidaat voor een vacature in dienst die de beste antwoorden geeft en het meest gemotiveerd lijkt tijdens de sollicitatieprocedure. Een paar maand later stellen ze dan vast dat bedrijf en werknemer toch niet goed bij elkaar passen. Een zwakke functiebeschrijving is vaak de schuldige, schrijft de Canadese businesssite Small Business BC. Zo pakt u het wel aan.

U kunt zich abonneren of uitschrijven op de nieuwsbrief door hierboven te klikken op de tab 'registreren' of 'registratie wijzigen'.

Een goede functiebeschrijving bevat deze elementen:

-Titel van de functie.

-De manager aan wie de werknemer rapporteert.

-De naam van de werknemer.

-De datum waarop de functiebeschrijving werd geactualiseerd.

-De verantwoordelijkheden en taken (in detail).

-Gevraagd opleidingsniveau en ervaring.

-Gevraagde vaardigheden.

-Gevraagde capaciteiten en gedrag.

-Overzicht van de werkomstandigheden.

De 5 voordelen voor de werkgever van een uitstekende functiebeschrijving:

1 Je kunt snel gedetailleerde vacatures schrijven. 2 Je kunt de prestaties van de werknemer makkelijker beoordelen. Het stukje over 'gevraagde capaciteiten en gedrag' kun je daarbij als leidraad gebruiken om vage zaken als de 'postitieve instelling' van de werknemer te meten. De werkomstandigheden beschrijven zaken die fysiek belastend zijn zoals het heffen van producten, maar evengoed zakenreizen.
3 Je hebt een beter inzicht in welke rol elke job dagelijks vervult binnen het bedrijf. 4 Je kunt sneller zien waar de job is ingepast in de bedrijfsstructuur. 5 Je ziet rapper wie opleiding nodig heeft en waar er een functie tekort is.

Bron: www.smallbusinessbc.ca

In juli en augustus schakelt BizzByMail over op het ritme van de zomer: u krijgt uw nieuwsbrief op maandag, woensdag en vrijdag in plaats van elke weekdag.

Onze partners