5 tips voor een beter open office

28/04/14 om 14:43 - Bijgewerkt om 14:43

Bron: Trends

Een open werkvloer (open office) is ondertussen gemeengoed geworden, maar het concept wordt vaak verkeerd begrepen: het volstaat lang niet om de schotten tussen de kantoren weg te halen.

5 tips voor een beter open office

U kunt zich hiernaast abonneren op de nieuwsbrief Bizz By Mail en zich uitschrijven door hierboven te klikken op de tab 'registreren' of 'registratie wijzigen'.

U wilt zich concentreren op een moeilijke taak, maar uw collega's zijn druk aan het bellen of praten, terwijl ondertussen de airco en het kopieerapparaat van jetje geven? U heeft een belangrijk telefoontje te plegen, maar u kunt zich nergens afzonderen om even alleen te zijn? Het zijn twee redenen waarom mensen zich vaak ergeren aan een open office. Bedrijven kiezen voor zo'n open werkvloer om plaats (en dus geld) te besparen en samenwerking tussen werknemers aan te moedigen, maar ze gaan daarbij niet altijd oordeelkundig te werk. In het Amerikaanse ondernemersblad FastCompany geeft ontwerper John Ferrigan 5 tips voor een geslaagd open office.

1 Denk na over een slimme verdeling van de werkruimte. Ferrigan werkt met 'enclaves', zoals een enclave om met een team samen te werken, waarbij de collega's die vlakbij in stilte werken niet worden gestoord. Maak geen ruimtes die ver weg zijn van het eigenlijke kantoor, want dan vinden werknemers het tijdverlies om er naartoe te gaan.

2 Vertrek van scherpe doelen. Als uw bedrijf bijvoorbeeld meer interactie wil tussen het team dat de productontwikkeling doet en de verkoopploeg, dan kunt u uw kantoor ontwerpen met dat doel in het achterhoofd.

3 Het volstaat niet om scheidingswanden weg te halen. U hebt een gevarieerd kantoor nodig, waarbij u nadenkt over een totaaloplossing met ruimtes die aangepast zijn aan verschillende taken.

4 Bepaal regels. Bij de verschillende ruimtes horen regels. Als u in een stille ruimte gaat werken, dan mag u daar niet telefoneren of praten.

5 Ook de bazen doen mee. Als de topmanagers hun eigen kantoor behouden, geven ze een verkeerde indruk aan het personeel op de open werkvloer. Ferrigan raadt de topmanagers daarom aan om in het open office te werken, zodat ze er ook de voordelen van ondervinden.

Benny Debruyne

Bron: FastCompany.

Onze partners