4 tips om goed te spreken voor publiek

24/03/14 om 17:46 - Bijgewerkt om 17:46

Bron: Trends

'Een spreekbeurt is zoals een jurk,' luidt een bekende boutade. 'Lang genoeg om het onderwerp te bedekken, maar kort genoeg om voldoende interesse op te wekken'. Deze 4 tips helpen u een eind op weg.

4 tips om goed te spreken voor publiek

U kunt zich hiernaast abonneren op de nieuwsbrief Bizz By Mail en zich uitschrijven door hierboven te klikken op de tab 'registreren' of 'registratie wijzigen'.

1 Het onderwerp: spreek uiteraard over een onderwerp dat u goed kent en ga op voorhand na hoeveel uw publiek al weet en wat het precies verwacht. Wees altijd zo concreet mogelijk: 'Hoe resultaat x te behalen in 50 dagen' is beter dan 'De voorwaarden en het belang van resultaat x'.

2 De volgorde: som meteen de kernboodschappen op van wat u gaat vertellen en geef dan meer uitleg. Naast een inleiding en besluit, telt een spreekbeurt 3 tot 7 kernboodschappen. Giet deze in een structuur die eenvoudig te onthouden is zoals een chronologische aanpak (verleden, heden en toekomst), een beschouwing over de prioriteiten (doel 1, 2 en 3) of een benadering op basis van categorieën (marketing, verkoop, strategie,...).

3 De fiches: lees uw tekst niet woord voor woord af. Het publiek zal zich gauw vervelen. Schrijf kernwoorden op fiches. Vergeet de fiches zeker niet te nummeren.

4 Enkele truukjes: beschouw de toehoorders als toeschouwers op een optreden, bijvoorbeeld door 'wij' of 'u' te gebruiken in plaats van 'ik'. Wanneer u iets niet meer weet, ga dan gewoon naar de volgende fiche. Veel kans dat niemand iets merkt. Neem uw presentatie op. Dan zult u zien dat u het vaak beter doet dan u denkt. En vooral: blijven oefenen.

Christine Péraldi

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

TrendsInformation Services

Permanent verbonden

Permanent verbonden

Nauwelijks 20 jaar geleden verschenen de eerste pc's met internetverbinding. Vandaag ...

Onze partners