3 managementlessen van Didier Deschamps

Het Franse maandblad Management dicht Didier Deschamps, trainer van het Franse nationale elftal, deze 3 managementlessen toe.

U kunt zich hiernaast abonneren op de nieuwsbrief Bizz By Mail en zich uitschrijven door hierboven te klikken op de tab ‘registreren’ of ‘registratie wijzigen’.

De Franse nationale ploeg staat al langer bekend als een krabbenmand en toen Frankrijk in de barrages tegen Oekraïne voor het WK in Brazilië de heenmatch met 0-2 verloor, gaf niemand nog een cent om hun kansen. Les Bleus plaatsten zich tot ieders verbazing toch en sindsdien kan de reputatie van Deschamps, die de kapitein was van de ploeg die het WK van 1998 en het EK van 2000 won, niet meer stuk.

1 Snel en kordaat ingrijpen bij veranderde omstandigheden. De Franse coach zweert niet bij bepaalde voetbalprincipes zoals een vaststaand tactisch concept of een herkenbare spelstijl. Deschamps liet de nederlaag tijdens de barragematch in Kiev een nacht bezinken en begon de dag erna met de voorbereiding van de terugmatch: hij gooide zijn tactisch plan om (terug naar 4-3-3), riep nieuwe spelers op en sprak alle spelers persoonlijk om hen te motiveren. Hij deed dat door de druk weg te nemen (niemand zal sterven bij een nederlaag), en vervolgens in te spelen op hun persoonlijk eergevoel.

2 Het echte talent bestaat erin talent te geven aan anderen. Deschamps weet dat talent meer is dan een goeie techniek en beseft dat hij zijn spelers niet beter moet leren voetballen. Hij wil de mens achter de speler kennen: zijn persoonlijkheid, gezinsleven, jeugd, enzovoort. Die informatie heeft hij nodig om te weten hoe hij de vele jongvolwassenen in zijn kern het beste vertrouwen kan geven en kan aanmoedigen. Keer op keer herhaalt hij dezelfde boodschappen tot hij zeker weet dat ze zijn begrepen.

3 Een driehoekje om de ploeg onder de duim te houden. Frankrijk staat bekend om aanvaringen tussen spelers tijdens grote toernooien en om sterspelers die zich belangrijker vinden dan de ploeg. De Franse Bask zorgt ervoor dat hij steeds drie spelers heeft die op het veld leiding geven aan hun medespelers. Hij staat erop dat het een leiderstrio is en geen duo. Als er slechts twee spelers zijn, ontstaat er een probleem wanneer ze een tegengestelde mening hebben. Wanneer er drie spelers zijn, heb je altijd een meerderheid van twee tegen één.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content