3 lessen van Magellaan voor projecten met veel onbekende variabelen

In zijn nieuwe nummer baseert het Franse zakenblad Management 3 tips voor zakendoen met veel onbekende parameters op de ontdekkingsreis met fatale afloop van Ferdinand Magellaan.

U kunt zich hiernaast abonneren op de nieuwsbrief Bizz By Mail en zich uitschrijven door hierboven te klikken op de tab ‘registreren’ of ‘registratie wijzigen’.

De Portugees Ferdinand Magellaan vertrok in 1519 voor een ontdekkingsreis op zoek naar een nieuwe zeeroute, die via het zuiden van het Amerikaanse continent naar Azië moest leiden. Hij vond de doorgang tussen Patagonië en Vuurland – nu bekend als de Straat Magellaan (foto) – maar kon de reis niet voltooien. Hij kwam in 1521 om bij een gevecht op de Filipijnen.

1 Zoek verschillende oplossingen voor je aan je taak begint. De Portugees Magellaan liet zich niet ontmoedigen toen de koning van zijn land zijn reis niet wilde financieren. De zeeman wendde zich tot Karel V, de toen jonge koning van Spanje. Door goed uit te leggen welk voordeel de verschillende partners zouden halen uit de samenwerking, kon hij Karel, die pas een jaar na het vertrek van Magellaan tot keizer werd gekroond, overtuigen.

2 Wees kordaat om te voorkomen dat situaties ontsporen. Magellaan moet een vooruitziend en kordaat man zijn geweest. Als Portugese leider van een Spaanse expeditie, was muiterij te verwachten. Al snel trok een van de Spaanse kapiteins de beslissingen van Magellaan in twijfel. De zeevaarder liet hem prompt in de boeien slaan. Wanneer de vloot later moest overwinteren was hij streng met de rantsoenering zodat het vervolg van de reis niet in gevaar kwam.

3 Ga in stappen te werk. Magellaan hield telkens halt wanneer de situatie die hij aantrof anders was dan wat hij verwachtte. Op die manier kon hij de nieuwe informatie verwerken en inpassen in wat hij al wist.

Benny Debruyne

Bron: Management.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content