16 hr-theorieën om te mijden

Nogal wat instrumenten die op hr-afdelingen courant worden gebruikt zijn eigenlijk volkomen onwetenschappelijk. Let op met deze tools.

U kunt zich hiernaast abonneren op de nieuwsbrief Bizz By Mail en zich uitschrijven door hierboven te klikken op de tab ‘registreren’ of ‘registratie wijzigen’.

De hr-consultant Patrick Vermeren schatte in 2007 dat acht op de tien hr-afdelingen ondeugdelijke modellen en instrumenten gebruiken voor het rekruteren, selecteren, trainen, coachen en evalueren van werknemers. Hij veegde de vloer aan met enkele populaire theorieën. Intussen is er niet veel veranderd, zegt Vincent Van Malderen, product- en innovatiemanager bij Selor, dat de rekrutering doet voor de federale overheid: “Als je kwadranten en typologieën met persoonlijkheidstypes ziet, die vaak gebaseerd zijn op jungiaanse archetypes, moet je al op je hoede zijn. De Myers-Briggs-type-indicator (MBTI) is pure fantasie van een hr-goeroe: die persoonlijkheidstest meet niets, maar het is wel een megabusiness. 98 op de honderd hr-mensen hebben hem al gebruikt en 70 procent zegt dat hij nuttig was. Het is een beetje zoals met de homeopathie. Mensen beweren dat het bij hen heeft gewerkt.”

Hr-consulent Patrick Vermeren maakt een verschil tussen pxseudowetenschap, slechte wetenschap en wetenschappelijk achterhaalde instrumenten:

Pseudowetenschap

Neurolinguïstisch programmeren (NLP)

Enneagram

De kernkwadranten van Ofman

Herrmann Brain Dominance Instrument

Equicoaching, of leiderschapstraining met paarden

Psychoanalyse

Spiral Dynamics

Management Drives

Achterhaald door de moderne psychologie

Meyers-Briggs-type-indicator (MBTI)

Type Dynamics Indicator

Situational Leadership en Situational Leadership II

Score bij evaluatiegesprekken

Slechte wetenschap

Life Orientations (LIFO)

Thomas Kilmann-model

Transactionele analyse

Maslows behoeftepiramide

Bert Voet

Bron: het volledige artikel leest u in Trends van 30/01/2014.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content