Bijna alle kmo’s betalen te veel voor hun energie

© istock
Luc Huysmans senior writer bij Trends

Kmo’s en zelfstandigen veranderen hun energiecontract ongeveer even vaak als particulieren. Alleen: doorgaans gaat de factuur omhoog.

99,36 procent van de kleine en middelgrote ondernemingen kunnen meer dan 500 euro besparen op hun elektriciteitsfactuur. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van de federale energieregulator CREG. Ruim een derde van de kmo’s en zelfstandigen zit opgescheept met een van de vijf duurste contracten op de markt. Bijna twee op de drie betalen meer dan het marktgemiddelde. Wordt er uitgegaan van een verbruik van 50 MWh, dan blijkt dat 80 procent zelfs 1000 euro meer betaalt dan nodig.

Gas

Ook de gasrekening van de 900.000 kmo’s in ons land kan nog flink naar beneden. Maar liefst 92,7 procent kan bij een verbruik van 80 MWh aardgas 200 euro besparen, en 78,5 procent betaalt 400 euro te veel. Net geen 47 procent heeft een factuur boven het gemiddelde. Tel je de facturen van elektriciteit en gas bij elkaar op, dan kan ongeveer negen op de tien kmo’s ruim 700 euro besparen op zijn energierekening. Per jaar.

Kwetsbaar

Het zijn opmerkelijke cijfers voor het kmo-land dat Vlaanderen, en bij uitbreiding België, heet te zijn. Terwijl de grootindustrie zich via sectorverenigingen _ terecht _ laat horen om haar concurrentiepositie te vrijwaren, en de particuliere markt mede om electorale redenen de nodige aandacht krijgt van de beleidsmakers, blijven de kleine en middelgrote bedrijven ietwat in de kou staan.

“Eén van de redenen kan zijn dat dit een kwetsbare doelgroep is”, meent Annemarie De Vreese, de woordvoerster van de CREG. “Ondernemers zijn bezig met hun zaak: een winkelier wil verkopen, een transporteur wil vervoeren,… De facturen zijn voor de boekhouder. Niemand ligt echt wakker van die energiefactuur.”

Bewustwording

Precies aan die bewustwording wil de CREG werken. Ongeveer vier op de tien ondernemingen zijn de laatste jaren van leverancier veranderd. “Maar ze veranderen niet altijd naar goedkopere producten”, merkt Natalie Cornelis, hoofdadviseur van de CREG, op. “Eén van de verklaringen daarvoor zou kunnen zijn dat zij ingaan op aanbiedingen van deur-tot-deurverkopers, eerder dan zelf op een prijsvergelijkingssite te kijken. Een lagere maandelijkse voorschotfactuur beloven is niet moeilijk, het belangrijkste is wat je bij de afrekening betaalt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content