Beveilig uw bestanden met TrueCrypt

27/07/11 om 08:00 - Bijgewerkt om 08:00

Bron: Trends

TrueCrypt is een eenvoudig en gratis programma om gegevens te beschermen. De software plaatst de bestanden achter een wachtwoord en een unieke code, die u zelf maakt door willekeurig met de muis te bewegen. De kans dat iemand die code kraakt is nihil.

1. Installeer TrueCrypt (www.truecript.org/downloads)
2. Open TrueCrypt en klik op 'Create Volume'.
3. Kies 'Next' bij 'TrueCrypt Volume Creation Wizard'.
4. Kies 'Next' bij 'Volume Type'.
5. Kies 'Select File...' bij 'Volume Location'.
6. Kies een locatie en een onopvallende naam.
7. Kies 'Next' bij 'Encryption Options'.
8. Kies een grootte voor het volume (ga liever niet boven 100 MB, tenzij u tijd hebt).
9. Kies een goed en lang wachtwoord. Bedenk bijvoorbeeld een zin met een getal erin: 13appelsaaneenboomindetuin. Als u 'Display Password' aanvinkt, kunt u zien wat u typt.
10. Kies 'Next' bij 'Format Options'.
11. Beweeg de muis vijftien seconden (of langer) zo willekeurig mogelijk over het venstertje en TrueCrypt maakt de versleutelcode. Klik daarna op 'Format' en wacht tot hij klaar is met het versleutelen.
12. Klik op 'Exit'. De doos is nu klaar.

Bestanden in de doos plaatsen

Kiest de doos via 'Select File...', klik op 'Mount' en typ het wachtwoord. De doos wordt zichtbaar als u de Verkenner (Windows) of Finder (Apple) opent. U kunt er nu bestanden in stoppen (tekstbestanden, presentaties, datafiles, spreadsheet met uw wachtwoorden...). Wanneer u klaar bent, dismount u de doos en sluit u TrueCrypt.Bron: Martijn Aslander e.a., '175 lifehackingtips', Van Duuren Management, 2011

Lees meer over:

Onze partners