Belgische start-ups haalden 64 miljoen euro kapitaal op in 2014

Omar Mohout, adviseur bij Sirris, het centrum van de technologische industrie © Karel Duerinckx

Op 12 maart vindt de jaarlijkse Tech Startup Day plaats in Anderlecht, de jaarlijkse hoogmis voor ICT-starters. Het Belgische start-upecosysteem is de afgelopen jaren een versnelling hoger geschakeld.

In december vorig jaar gebeurde iets opmerkelijks. Zowel BNP Paribas Fortis als KBC kondigde in nog geen drie dagen tijd aan te zullen toetreden tot de prille markt van de crowdfunding (geld ophalen via internet). BNP Paribas Fortis doet daarvoor samen met de internetbank Keytrade een beroep op het bestaande platform MyMicroInvest. KBC zette met Bolero zijn eigen crowdfundingplatform op, dat tegelijk gericht is op beleggingen in technologiebedrijven.

BNP Paribas Fortis had nog maar pas geïnvesteerd in Co.Station, een coworkingruimte en accelerator aan het Brusselse Centraal station, terwijl KBC een jaar eerder twee verdiepingen van de Antwerpse Boerentoren had omgetoverd tot de meer laagdrempelige incubator StartIt@KBC. Uiteraard kon ook ING niet achterblijven. De Nederlandse bank investeerde 7 miljoen in SmartFin, het nieuwe financiële investeringsfonds van Clear2Pay-oprichter Jurgen Ingels, met een focus op big data. De bank is ook hoofdsponsor van Devoxx, de jaarlijkse afspraak voor softwareontwikkelaars.

Grote bedrijven doen mee

Momenteel zetten innovatieve bedrijven als Uber of Airbnb vooral de dienstensector op zijn kop. Een nieuwe generatie drones, robots en met het internet verbonden toestellen (internet der dingen) warmt zich evenwel op om ook de meer traditionele sectoren over de knie te leggen. Nu er zich een heus start-upecosysteem ontwikkelt in België, starters een intensieve begeleiding krijgen in coworkingruimtes, incubatoren en acceleratoren, en die kruisbestuiving almaar meer creativiteit en ondernemerschap voortbrengt, achten de grote bedrijven de tijd gekomen om voet aan de grond te krijgen in de Belgische start-upwereld, waarin de start-ups vorig jaar samen maar liefst voor 64 miljoen euro kapitaal ophaalden, blijkt uit cijfers van Deloitte Fiduciaire, waar ons zusterblad Trends-Tendances de hand op kon leggen.

“De grootbanken hebben er duidelijk voor gekozen een versnelling hoger te schakelen”, zegt Omar Mohout, adviseur bij Sirris, het centrum van de technologische industrie, en spilfiguur in het Belgische ICT-start-upweb. “Dat is een goede zaak voor het ecosysteem. In België loopt meer dan zeventig procent van de financiering van bedrijven via banken, de rest via business angels en investeringsfondsen. In de Verenigde Staten is die verhouding omgekeerd. Als we de toegang tot kapitaal voor onze starters willen verbeteren, moeten de banken mee.” Ook de politiek is wakker geschoten. Het kabinet van Alexander De Croo (Open Vld), de eerste minister van Digitale Agenda in ons land, is druk bezig de Belgische bedrijven in kaart te brengen.

Digitale Agenda

Op 12 maart moet het kabinet De Croo klaar zijn met zijn huiswerk. Dan vindt in The Egg in Brussel de Tech Startup Day 2015 plaats, de jaarlijkse hoogmis voor de jonge techgemeenschap in ons land. Minister De Croo zal er de eerste draft van zijn digitale agenda voorstellen aan de Digital Minds of Belgium, een groep prominenten uit de technologiewereld die hij samenriep als klankbord voor de samenstelling van zijn agenda. Naast opiniemakers, financiers en CEO’s van grote telecom- en internetbedrijven, zetelt in de groep ook een aantal vertegenwoordigers van de start-ups. Zij zullen de minister op de Tech Startup Day een manifest overhandigen met de eisen en verzuchtingen die tientallen ondernemers via #bestartupmanifesto hebben getweet.

Tegen eind april moet dan de publieke lancering van de agenda volgen. “Het had twee jaar vroeger gemogen, maar het ziet ernaar uit dat er snel concrete voorstellen komen op basis van meetbare gegevens”, zegt Karen Boers van Startups.be, de koepelorganisatie die de Tech Startup Day organiseert. Een van de problemen voor een efficiënte aanpak van het startersbeleid is dat de bevoegdheden over verschillende beleidsniveaus verdeeld zitten: de steden zijn belangrijk om kantoorruimte te creëren en voor de dagelijkse begeleiding, de gewesten zijn bevoegd als starters naar het buitenland trekken en het fiscale zwaartepunt ligt bij de federale overheid. Daarnaast heeft de Estse liberaal Andrus Ansip als de Europese commissaris voor Digitale Eengemaakte Markt een knoert van een opdracht. “Zijn uitdaging is van Europa één digitale markt te maken, met één taal en één belastingstelsel”, zegt Karen Boers. Andere terugkerende bekommernissen zijn een grotere plaats voor ondernemerschap in het onderwijs, een taxshelter voor wie investeert in start-ups en een rechtstreekse vlucht van Brussel naar San Francisco, de toegangspoort tot Silicon Valley.

Simon Van Dorpe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content