Belgische ondernemer minder somber

24/03/15 om 15:57 - Bijgewerkt om 15:58

Het vertrouwen van de ondernemers in de economie is in maart voor de tweede maand op rij toegenomen. Dat blijkt uit een peiling van de Nationale Bank van België (NBB).

Belgische ondernemer minder somber

© istock

De maandelijkse conjunctuurbarometer van de NBB noteert in maart op -6,3, tegenover -8,3 in februari.

Vooral bij ondernemers in de handel oogt de toekomst rooskleuriger, of toch op zijn minst minder somber (-6 tegenover -12,2 een maand eerder). De handelaars verwachten een stijging van de vraag en voorzien daarbij hun bestellingen bij de leveranciers aanzienlijk op te drijven, verduidelijkt de Nationale Bank.

De bedrijfsleiders in de dienstverlening aan bedrijven beoordeelden het activiteitsverloop voor de derde opeenvolgende keer als 'positiever' (6,6 tegenover 4,9 een maand eerder. Ze verwachten daarnaast dat de algemene marktvraag zal aantrekken. Daartegenover blijven hun vooruitzichten betreffende de eigen bedrijfsactiviteit verslechteren.

Ook in de bouwsector gaat het met het ondernemersvertrouwen de goede richting uit (-11,6 tegenover -14,9 een maand eerder), na drie opeenvolgende dalingen. Dat is vooral een gevolg van een sterke opleving van de vraagvooruitzichten en een duidelijk minder ongunstige beoordeling van het orderbestand, luidt het.

Algemene synthetische curve

Algemene synthetische curve © grafiek NBB

De algemene synthetische afgevlakte curve, die de onderliggende conjunctuurtrend weergeeft, blijft licht neerwaarts georiënteerd als gevolg van de negatieve ontwikkelingen van de afgelopen maanden. (BO)

.

Lees meer over:

Onze partners