Belgisch Ondernemersvertrouwen blijft stijgen

27/05/15 om 16:07 - Bijgewerkt om 16:10

Bron: Trends

Het ondernemersvertrouwen in België is in mei voor de vierde maand op rij gestegen.

Belgisch Ondernemersvertrouwen blijft stijgen

© istock

Het ondernemersvertrouwen verstevigde in alle ondervraagde bedrijfstakken, maar vooral in de handel. Voor de verwerkende nijverheid en de dienstverlening aan bedrijven gaat het om de vierde opeenvolgende verbetering. Dat blijkt woensdag uit de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België.

De index van het ondernemersvertrouwen staat in mei op -4,9 , tegenover -6,2 in april. Het gaat om het hoogste niveau sinds mei 2014.

Toename in alle sectoren

De handelaars blijven de volgende drie maanden een forse stijging van de vraag verwachten, gekoppeld aan een toename van de bestellingen bij de leveranciers en een uitbreiding van het personeelsbestand. De bouwnijverheid verwacht een nieuwe versteviging van de vraagvooruitzichten en een toegenomen benutting van het materieel.

In de verwerkende nijverheid is de verbetering van het bedrijfsklimaat toe te schrijven aan een gunstiger beoordeling van de totale orderpositie en, in mindere mate, van het peil van de voorraden.

In de dienstverlening aan bedrijven toonden de ondernemers zich optimistischer over het toekomstige verloop van hun eigen bedrijfsactiviteit en van de algemene marktvraag.

De algemene synthetische afgevlakte curve, die de onderliggende conjunctuurtrend weergeeft, is duidelijk opwaarts gericht.

Ook het consumentenvertrouwen blijft toenemen in België. Het vertrouwen van de Belgische consument is, na een quasi-stabilisatie in de twee voorgaande maanden, in mei opnieuw opgeveerd.(Belga/NS)

Onze partners