Belgisch-Amerikaanse Kamer van Koophandel landt op Amerikaanse westkust

© reuters
Bert Lauwers
Bert Lauwers redacteur bij Trends

De Belgische-Amerikaanse Kamer van Koophandel (Belcham), de in New York gevestigde vereniging van Belgische ondernemingen en ondernemers in de VS, opent nu ook een kantoor in de Bay Area, het Noord-Californische gebied dat onder meer San Francisco en Silicon Valley omvat.

“Het is het juiste moment om ermee te beginnen. Er is een groeiende groep van Belgische ondernemers in het gebied, en dat creëert momentum”, zegt Belcham-voorzitter Chris Burggraeve.

“Bij de nieuwe generatie Belgen hier zitten bekende namen als Davy Kestens van Sparkcentral, maar ook veel technologiestart-ups als Showpad, AdsWizz en Radionomy, en zelfs niet technologiebedrijven als Vive La Tarte en Ridley”, voegt Andries Verschelden, de initiatiefnemer van Belcham Bay Area, eraan toe.

Opvallend is dat de nieuwe generatie Belgen in de Bay Area zowel geografisch als bedrijfsmatig in een ‘andere’ Bay Area terecht komen, zegt Verschelden. “Veel van de nieuwe start-ups zoeken de stad op, en dat is nieuw. Vroeger kwamen ze eerder in de historische Silicon Valley terecht, waar internetreuzen van het eerste en tweede uur zaten, zoals Google, Oracle, Facebook en LinkedIn. Maar net als recente internetfenomen als Twitter, Yelp en Zynga, zitten veel internetbelgen nu in San Francisco zelf. Die stedelijke omgeving leent zich meer natuurlijk tot de netwerkactiviteiten van een Kamer van Koophandel.”

Belcham stelt naar aanleiding van het openingsevenement op de campus van de Stanford University ook de resultaten van een enquête over Belgische technologiestart-ups in de Bay Area voor. Daaruit blijkt dat toegang tot kapitaal de belangrijkste reden is om zich in het gebied te vestigen, en dat een meerderheid dat durfkapitaal of business angels ook effectief gevonden heeft.

Burggraeve kadert de opening van de Belcham Bay Area ook in de bredere renaissance die Amerika als trekpleister voor Belgen doormaakt. “We maken anno 2014 een beetje een Red Star Line 2.0 mee,” zegt Burggraeve. “Enerzijds zijn de economische vooruitzichten in de VS al een paar jaar beter dan in Europa, net als zoveel decennia geleden. Anderzijds is in een steeds meer geglobaliseerde wereld aanwezigheid in de VS voor vele Belgen en Belgische bedrijven simpelweg een must.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content