België telt een half miljoen tatoeages per jaar

© IS
Ad Van Poppel medewerker Trends

Op mooie zomerdagen kun je er niet omheen. Als mensen meer huid laten zien, lijkt het er bijna op dat wie géén tatoeage heeft tot de minderheid behoort.

Cijfers

Exacte cijfers over het aantal mensen dat een tatoeage heeft, zijn moeilijk te vinden. In ons land zouden er volgens de federale overheidsdienst Volksgezondheid 500.000 tatoeages per jaar worden geplaatst. Op een bevolking van 11 miljoen mensen betekent dat bijna 5 procent van de bevolking jaarlijks een tattoo laat zetten. Cijfers uit Nederland geven aan dat in de groep van 18- tot 50-jarigen 24 procent minstens één tatoeage heeft. In Nederland hebben hogeropgeleiden minder vaak een tatoeage dan lageropgeleiden. In de Verenigde Staten zou 59 procent van de vrouwen en 41 procent van de mannen een tatoeage hebben.

Actief

Volgens de federale overheidsdienst Volksgezondheid zijn er in België 1291 geregistreerde tatoeëerders, maar de dienst schat dat daarvan slechts een duizendtal echt actief is. Dat is een forse stijging in vergelijking met 2009, toen er 590 geregistreerde tatoeëerders waren. Er zijn in ons land 1053 geregistreerde tatoeageshops.

Helix

De trend om een tatoeage te laten zetten groeit nog altijd. Een populaire plaats op het lichaam is de heup, omdat die doorgaans niet zichtbaar is. Dit jaar is vooral een helix populair en kleine tatoeages zoals lijntjes op de rand van het oor als alternatief voor een piercing.”Het probleem van mode is dat iets uit de mode kan gaan. De mensen dragen nu een tattoo zoals een sieraad”, zegt Fabz Mescal van de Elsense tatoeagezaak Mescal Tattoo. “Maar het principe van een sieraad is dat je het kunt wisselen. Een tattoo is blijvend”, zegt hij. Mode betekent ook dat het gezien moet worden. “Vroeger moest de tatoeage bedekt kunnen worden. Nu geldt het omgekeerde. Vingers, handen en hals zijn veel gevraagde plaatsen.”

Tattooshops

Fabz Mescal, die ook een gesprekspartner van de Hoge Gezondheidsraad is, ziet elke week wel ergens een tattooshop de deuren openen, zowel in de steden als op het platteland. “Mensen beseffen niet dat je er veel tijd in moet steken om het vak te leren. Om een goede tatoeeerder te worden – nog niet eens een heel goede – moet je tien jaar rekenen.”

Erkenning

Een tatoeagezaak moet erkend zijn door de federale overheidsdienst Volksgezondheid. De tatoeëerder of de piercer moet daarvoor een opleiding van 20 uur volgen en slagen voor een praktisch examen. De opleiding gaat over ontsmetting, infecties en bloedingen, eerste hulp, afvalbeheer en hygiëne.

Nep

Een alternatief voor een permanente tatoeage is een hennatatoeage die in de loop van enkele weken verbleekt en ten slotte verdwijnt. In de retail zijn er ook goedkope neptatoeages verkrijgbaar. Dat zijn plakplaatjes die je nat moet maken en op de huid drukt tot het papier loslaat. “Die blijven niet lang zitten. Ze zijn eerder een grapje of iets voor jongeren die tijdens een festival een tatoeage voor één dag willen”, zegt een woordvoerder van HEMA. Tegenwoordig gebruiken merken neptatoeages ook als promotiemateriaal. Het gaat dan niet alleen om de plakplaatjes, maar ook om nauwsluitende huidkleurige mouwen waarop een tatoeagetekening is aangebracht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content