Antwerpse filmproducent Corsan dicht bij faillissement

© .

Het reorganisatieplan voor de Antwerpse filmproducent Corsan is verworpen, waardoor een faillissement stilaan onafwendbaar lijkt.

Het reorganisatieplan voor de Antwerpse filmproducent Corsan is verworpen. Dat wordt vernomen bij de rechtbank van koophandel in Antwerpen. Daardoor valt de bescherming tegen schuldeisers weg en ligt de weg naar het faillissement open. Er is evenwel nog opschortend beroep mogelijk, iets wat de advocaat van Corsan alvast niet uitsluit.

Corsan, het bedrijf van Paul Breuls en Marie-Louise Vanthilt, haalde de afgelopen jaren bij investeerders miljoenen euro’s op voor de productie van verschillende films. Daarbij werd gebruik gemaakt van het taxsheltersysteem, waarbij interessante opbrengsten werden vooropgesteld. De films waren echter niet altijd een succes. Sommigen ervan raakten niet afgewerkt en voor minstens enkele films weigert de fiscus de fiscale attesten af te leveren. Mogelijk is er sprake van malversaties.

De investeerders – vaak vrije beroepers of kmo’s – belegden honderden tot soms miljoenen euro’s in de producties. In juli vroeg het bedrijf bescherming tegen zijn schuldeisers aan. Er werd aan een reorganisatieplan gewerkt, dat enkele weken geleden nog werd goedgekeurd door de meerderheid van de schuldeisers.

Alle schuldeisers samen dienden zo’n 2.400 vorderingen in, goed voor meer dan 200 miljoen euro. Het was nog wachten op de goedkeuring van de rechtbank. Maar de gedelegeerde rechter had de nodige twijfels omdat er nauwelijks nog geld op de rekening stond. Het financieel plan zou bovendien erg beknopt zijn geweest.

De rechtbank besliste op de laatste dag van de bescherming tegen schuldeisers het plan af te keuren. Daarmee vervalt de WCO-bescherming. Schuldeisers kunnen nu in principe hun geld terugeisen of het faillissement aanvragen. Het bedrijf kan ook zelf de boeken neerleggen, maar ook beroep aantekenen, wat de bescherming nog verlengt. Bij de advocaat voor Corsan bestudeert men het vonnis intussen en neemt men ‘op korte termijn een beslissing’. Zowel de boeken neerleggen als een beroep worden overwogen, met geen voorkeur voor een van beide pistes, luidt het.

Over de motivering van de uitspraak van maandag is voorlopig niets geweten. Volgens Philippe Renier, die een groep van bedrijven waaronder brouwerij Haacht vertegenwoordigt die tegen het reorganisatieplan hadden gestemd, is er naar de bezwaren geluisterd. “Ik stel vast dat de verschillende bezwaren de rechter blijkbaar hebben overtuigd om het plan niet te homologeren. Wellicht ziet hij elementen die in strijd zijn met de openbare orde. Het wordt nu wel zeer moeilijk voor Corsan om voort te gaan”, stelt hij. Volgens een van de voorlopige bewindvoerders, die werden aangesteld omdat er vrees was voor het wegnemen van middelen uit Corsan, werkt er momenteel nog een handvol personen bij het bedrijf. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content