5 technieken om niets meer te vergeten

Hebt u geen goed geheugen voor cijfers, gezichten, de inhoud van een dossier? Met deze trucjes leert u om beter te onthouden.

Spreek de naam uit van de mensen die u ontmoet. Als u iemand voor het eerst ontmoet, kunt u zijn naam herhalen. “Blij u te ontmoeten, meneer X” of “Dag meneer X”. Krijgt u een visitekaartje, lees de naam dan hardop.

Associeer een datum met de cijfers. Stel dat iemand u de toegangscode voor de deur van een klant geeft en u kunt die niet noteren. Als u een goed visueel geheugen hebt, sluit u de ogen en prent u zich de cijfers in. Of maak associaties. Splits het getal op een associeer de delen met leeftijden, huisnummers, jaartallen enz. die een betekenis voor u hebben.

Visualiseer uw taken. Als u op een dag verschillende taken na elkaar moet zien te vervullen, kunt u die taken en de volgorde waarin u ze wilt volbrengen, visualiseren. Een andere methode is om elke taak te associëren met een bepaald voorwerp en die in gedachten te plaatsen op een vertrouwde plek. Bijvoorbeeld: u komt binnen in uw huis en ziet een medaille (een collega complimenteren), vervolgens een schietschijf in de living (targets voor een medewerker vastleggen) en een enveloppe in de slaapkamer (mail naar een klant).

Zoek antwoorden op uw vragen. U kunt een lijvig dossier verwerken door bijvoorbeeld twintig vragen op te schrijven waarop u een antwoord verwacht. Noteer de antwoorden naarmate de lectuur vordert. Dezelfde techniek is geschikt voor presentaties. U kunt ook een boomstructuur maken met hoofd- en zijtakken.

Doe zoals acteurs. Als u een presentatie moet geven, leest u de tekst eerst enkele keren. Daarna leest u de tekst hardop en zet u het betoog kracht bij met gebaren. Om te controleren of u de tekst echt beheerst, probeert u hem op te zeggen terwijl u iets heel anders doet (dossiers klasseren of zo). Daarna bedenkt u een sleutelwoord bij elk deel, dat dient als geheugensteuntje.

Bron: Management

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content