5 jaar startersproject Bryo: de cijfers

Bryo, het project van Voka dat jonge mensen begeleidt naar het ondernemerschap, viert zaterdag met een groot feest zijn vijfde verjaardag. Bryo heeft honderden Vlaamse ondernemers op de goede weg geholpen.

Een start-up oprichten is een roetsjbaan”, zegt Eric Kenis, de projectdirecteur van Bryo. “Elke dag word je overweldigd door tientallen indrukken en die zijn allemaal tegenstrijdig. Je gaat van de ene ontmoeting naar de andere en een businessplan dat voor een venture capitalist niet ambitieus genoeg is, vindt een business angel dan weer niet realistisch.”

Bryo is al vijf jaar een baken in startersland. Het begon in 2007 bij Voka West-Vlaanderen en drie jaar later werd het in heel Vlaanderen uitgerold. Bryo zoekt wetenschappers, ICT-specialisten en ingenieurs tussen 18 en 36 jaar die binnen de drie jaar een bedrijf willen oprichten. Via Bryo komen de jonge ondernemers in contact met collega’s uit hun regio en kunnen ze hun plannen toetsen bij ondernemers en experts.

Eric Kenis ziet die coaches en rolmodellen van Bryo als professionele aanjagers. “Heel wat mensen zouden ook zonder ons gestart zijn, maar dankzij ons gebeurde dat hopelijk sneller en beter. Mensen die ontmoedigd raakten, pikten we op en vanaf het begin gingen we professioneel tewerk. Gedaan met dromers die pas achteraf nadenken of er wel een klant is voor hun product.”

De start-ups die Bryo begeleidde hebben tussen 2011 en 2013 622 voltijdse banen opgeleverd. “Dat is één nieuw groot bedrijf met Vlaamse technologie. En het kan niet in één keer failliet gaan of verkocht worden”.

U krijgt hier in primeur de nieuwste cijfers over Bryo, voor de periode 2011-2013:
– 566 ondernemers namen deel aan het Bryo-project. Er werden 283 bedrijven opgestart, waarvan de meeste in West-Vlaanderen (33%), gevolgd door Oost-Vlaanderen (25%), Limburg (16%), Antwerpen en Vlaams-Brabant (13%).
– 61% werd opgericht als bvba, 25% als eenmanszaak, de rest onder een andere vorm. Dat leverde 622 voltijdse banen op in 283 bedrijven, of een gemiddelde van 2,2 per start-up.
– 61% haalt een omzet onder de 100.000 euro, 21% draait 100 à 200.000, 15% 200.000 à 1 miljoen en 3% haalt meer dan een miljoen euro omzet.
– 58% is winstgevend in het eerste jaar.
– 55% van de bedrijven haalt zijn omzet uitsluitend in België, 40% ook in de rest van Europa. 12 procent draait omzet in Noord-Amerika, tegen 7% in Azië.
– 65% van de bedrijven haalt omzet uit diensten, 30% uit producten, 10% uit trading en 39 procent uit consulting.
– 29% van de bedrijven haalde geld op bij de bank, 27% bij familie, vrienden en ‘gekken’, 7% bij business angels en 4% bij durfkapitaalinvesteerders.
– 29 bedrijven haalden de Champion’s League van Bryo: het product heeft zich bewezen op de markt, het businessmodel is schaalbaar en de tweede financieringsronde is aan de gang.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content