5 dingen die u moet weten over cloudcomputing

Steeds meer bedrijven kopen geen softwarepakketten meer aan, maar gebruiken die applicaties via een virtuele server in een hostingbedrijf. Dat is soms handiger en goedkoper. Maar het houdt ook risico’s in.

Instap en exit. Wie overweegt om in de cloud te gaan computen, moet er rekening mee houden dat hij ook weleens de omgekeerde beweging zal willen maken. Zorg dat u niet te afhankelijk van één leverancier wordt. Kies voor een leverancier die u informeert én garandeert hoe u kunt uitstappen.

Data. Uw data zijn van u. In het exitscenario staat best hoe u uw gegevens kunt exporteren.

Wetgeving. Er bestaan regels over wettelijke bewaartermijnen, privacy enzovoort. Zo bent u voor de Belgische btw verplicht uw gegevens tien jaar te bewaren, maar wat als u gebruik maakt van een boekhoudpakket uit pakweg Botswana, waar de bewaarplicht na één jaar afloopt?

Buren. Ga na wie uw cloud-buren zijn. Bij sommige cloud-aanbieders kunt u online met een kredietkaart inloggen zonder verdere identiteitscontrole. Maar misschien zit u in hetzelfde subnet als een spammer of pornokoning.

Applicaties. Er zijn toepassingen die het goed doen in een cloud-omgeving, maar andere niet. Een goede IT-infrastructuur bevat een mix van private, publieke en hybride toepassingen. De keuze is afhankelijk van factoren zoals kosten en het belang van continuïteit.

Bron: David Geens – Nucleus

Een boekje met tips over cloudcomputing is beschikbaar via www.nucleus.be


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content