'Notionele aftrek levert bedrijven minder op'

15/10/14 om 04:21 - Bijgewerkt om 05:35

Vanaf het aanslagjaar 2016 (inkomsten 2015) zien de ondernemingen de notionele intrestaftrek flink teruggeschroefd. Vanaf dan kunnen ze nog slechts 1,63 procent van het eigen vermogen aftrekken van de belastbare winst. Dat is het laagste tarief ooit. Nu bedraagt het fiscale voordeel nog 2,63 procent.

Dat schrijft De Tijd.

De tegenvaller voor de bedrijven is goed nieuws voor de staat. Francis Adyns , de woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën, raamt de meeropbrengsten voor de staat op zo'n 215 miljoen euro in 2016 en 100 miljoen euro in 2017. "Al zijn precieze berekeningen moeilijk te maken. Zo is het ook mogelijk dat bedrijven uitwijken", stelt de woordvoerder.

Het systeem van de notionele intrestaftrek staat bedrijven toe jaarlijks een rente op hun eigen vermogen van hun belastingen af te trekken. Zo wordt het concurrentienadeel weggenomen tegenover bedrijven die grotendeels op krediet zijn gefinancierd. De notionele rente is gebaseerd op de gemiddelde rente van het derde kwartaal van het belastingjaar. Maar door de gestaag dalende rente daalt ook de intrestaftrek.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners