Actuele Thema's »

Dexia-bestuurders verdienen pak meer in 2011

vrijdag 06 april 2012 om 14u59

Uit het jaarverslag van Dexia blijkt dat de leden van de raad van bestuur van de Frans-Belgische 'restbank' in het tumultueuze boekjaar 2011 een aanzienlijk hogere verloning hebben opgestreken dan het jaar voordien.

Francis Vermeiren © belga

Dat de verloning in 2011 heel wat hoger lag, komt eenvoudigweg doordat er meer vergaderd werd. De bestuurders krijgen namelijk een vaste vergoeding plus een vergoeding per zitting.

Onder meer Francine Swiggers (Arco) en Francis Vermeiren (Gemeentelijke Holding) zagen hun vergoeding fors aandikken. Beiden vertegenwoordigen aandeelhouders die na het Dexia-debacle de vereffening moesten aanvragen. Het zijn die aandeelhouders die in het rapport van de bijzondere Dexiacommissie op de korrel worden genomen.

Swiggers ontving in 2011 72.000 euro als lid van de raad van bestuur van Dexia tegenover 46.000 euro in 2010. Voor haar mandaat bij Dexia Bank België ontving ze 36.808 euro, iets minder dan de 41.000 euro in 2010. Dat mandaat werd op 20 oktober 2011 stopgezet na de nationalisering van de bank.

Ook Francis Vermeiren verdiende het voorbije jaar 72.000 euro als  bestuurder tegenover 46.000 euro in 2010. Hij zetelde niet in het bestuur van de Belgische bankpoot.

Het best verdienende bestuurslid is de Fransman Olivier Bourges,  met een vergoeding van 82.000 euro in 2011. Maar de Franse wet bepaalt dat het presentiegeld voor mandaten uitgeoefend door  vertegenwoordigers van de Franse overheid, gestort moet worden op rekening van die overheid.

Toplui Pierre Mariani en Jean-Luc Dehaene ontvingen vorig jaar geen vergoeding voor hun bestuursmandaten. CEO Mariani verdiende een jaarloon van 1,5 miljoen euro, maar dan zonder bonus. Zijn aanvullend pensioen bracht 150.000 euro op. Voorzitter Jean-Luc Dehaene kondigde in oktober aan af te zien van zijn vergoeding als lid van de raad van bestuur. Dexia moest in diezelfde maand gered worden door de overheid. (Belga/BO)

Trends-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over: , ,

 

Reacties

alvamp | 8 april 2012

Mogen wij burgers, net zoals in villa politica de kamervergaderingen gevolgd kunnen worden, voortaan via TV meekijken naar elke vergadering die Dexia houdt, vermits wij als staatsburgers aandeelhouders voor 54 miljard euro garanties gegeven hebben aan deze instellin? Eens controleren of er, en waarover er vergaderd wordt en of die zitpenningen terecht toegekend worden.

Ongepast?

Foxman | 8 april 2012

AFGUNST... een van de hoofdzonden... Het is die mensen gegund. Ik ben het stadium van verontwaardiging al lang voorbij. Als er idioten zijn (en dat er blijkbaar nog al wat) die die mensen zoveel willen betalen, waarom zouden zij dit weigeren? Ik zou willen dat er morgen mij ook iemand nog een bonus van een paar 100000 euro komt betalen voor iets wat ik niet heb gedaan. DE BANKEN, BELGACOM, BEKAERT... IK BEN TOCH NIET GEK!

Ongepast?

jeandecl | 7 april 2012

al een negatief eigen vermogen bij Dexia, Yveske begin maar te betalen

Ongepast?

heinzy@skynet.be | 7 april 2012

Ooit heeft een gekende Amerikaanse psycholoog gezegt: "Bankers and Politicians should retire at the age of 60. If they refuse, they should be shot !"

Ongepast?

atze | 7 april 2012

...Vermeire zijn behandeling tegen dementie ,zijn rusthuis en zijne speciaal onworpen rolstoel kosten ook handen vol geld....dus het mag wel ietsje meer zijn....hij doet het toch voor ons....

Ongepast?

 

Reageer

 

Whitepapers

  • Erven en schenken: de beste technieken
  • Portret van Frank Philipsen, de topman van de BBI
  • De sterkste bedrijven van Vlaams-Brabant
Abonneer nu