Actuele Thema's »

'Vandaag is het ideale moment om een woning te kopen'

woensdag 29 augustus 2012 om 10u52

De prijs van de woningen gaat er licht op vooruit. De lage rente maakt echter veel goed voor potentiële kopers. Ook beleggers wagen hun kans. Ze duwen minderverdieners in de huurmarkt.

De woning van de modale Belg behoudt zijn waarde in barre crisistijden. Dat blijkt uit de pas gepubliceerde halfjaarcijfers van de federale overheidsdienst Economie, die morgen (donderdag) in detail worden gepresenteerd in de Vastgoedgids van Trends.

In Vlaanderen kregen de prijzen op de woningmarkt een nieuwe impuls. De prijs van de kwaliteitswoonhuizen (250.000 euro, derde kwartiel) en -appartementen (240.400 euro) nam toe met 3 procent in de eerste helft van 2012. De villa’s deden het minder met een prijsstijging van 1 procent tot 400.000 euro. Gronden werden 7 procent (192 euro per vierkante meter, mediaan) duurder.

John Romain (Immotheker) maakt de analyse: “Wie vandaag een woning koopt in het derde kwartiel - instapklare woningen waar geen werk aan is - moet voor een hypotheeklening met dertig jaar vaste rente 809 euro per maand afdragen, of 589 euro na de verwerking van het fiscale voordeel. Er is dus nog ruimte voor een stijging van de prijzen voor instapklare woningen, waar de prijsdruk nog kan toenemen. De rente van 3,8 procent, vast over 30 jaar, is zeer laag. Niemand weet wat de toekomst brengt, zodat jonge gezinnen hun aankoop beter niet uitstellen. Eigenlijk is vandaag een ideaal moment om te kopen, zeker voor wie een job met toekomst heeft.”

Bart van Opstal, voorzitter van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat, merkt dat de vastgoedmarkt nog aantrekt. “Terwijl de zomer normaal rustig is, steeg het aantal woningtransacties bij de notarissen in juli en tot half augustus met 12 procent”, weet hij. “De prijzen bleven stabiel. Op het eerste gezicht is dat vreemd. Ik zie enkel als verklaring dat er voldoende vastgoed op de markt is en dat de kopers geen haast hebben. Vooral beleggers zijn actief geworden.”

“Er is een verschuiving van het financiële vermogen naar vastgoed”, zegt KBC-econoom Johan Van Gompel. “Mensen met geld zien hun geld wegsmelten op spaarboekjes en hebben slechte ervaringen met aandelen en obligaties. Residentieel vastgoed wordt een veilige haven voor mensen met een kapitaal.”

Beleggers profiteren ook van het feit dat heel wat jonge gezinnen zich geen eigen woning meer kunnen veroorloven en node moeten huren. Dat wordt in het volgende decennium nog versterkt door de verwachte toename van migranten op de vastgoedmarkt. Van Gompel: “Stilaan ontstaat op de woningmarkt een dualiteit tussen mensen met geld en mindervermogenden. Het fenomeen wordt trouwens nog versterkt door het feit dat kinderen uit families met een meer dan gemiddelde financiële draagkracht mogen rekenen op de steun van hun ouders of grootouders. Ook zij besteden hun spaargeld liever nuttig aan de toekomst van de (klein)kinderen dan dat ze het op een spaarboekje laten staan.” (H.B.)

Trends-nieuws in je facebook nieuwsfeed

 

 

Reacties

francis schutte | 6 maart 2013

De man/vrouw die dit publiceert, zouden ze moeten opsluiten...er is immers al meer dan miserie genoeg zonder dat je mensen immo doet kopen aan deze onredelijk hoge prijzen!

Ongepast?

dave maarlant | 17 november 2012

meneer Gates, ooit al eens proberen rondkomen van 700 euro per maand?? Na aftrek van vaste kosten (elektriciteit, water, gas) blijft er amper iets over!! En dan moet je nog woon-werk verkeer, eten en kleding betalen! Geen idee maar ik vermoed sterk dat u meer verdient dan en geen flauw benul heeft van wat u zegt! Bijkomend: heel wat banken willen niet eens lenen als je niet meer overhebt dan 1000 euro per maand om van te leven, laat staan met een loon van 1300 euro netto.

Ongepast?

francis schutte | 17 november 2012

Wie publiceert er nu zo een IDIOTIE !? Onroerende goederen zijn High Order Capital Goods, de baisse in Belgie is NET BEGONNEN, zal 25 jaar duren en de prijzen zullen nog MIN met 50% dalen. Wie zo iets publiceert zou men moeten aanhouden en opsluiten....zo een artikel kan immers duizende mensen in de miserie storten...

Ongepast?

Albert Vanneste | 16 november 2012

Wat had je anders verwacht van de immobiliën wereld. Zij vechten immers ook om te overleven. Kopers vergeten dat zij op hun oude dag niet meer van hun huis af zullen geraken wanneer dat nodig zou zijn. Zij vergeten ook dat er naast de vaste kosten, er nog meer dan geldverslindende beveiligingskosten nodig zullen zijn tegen de alsmaar toenemende golf van diefstallen en overvallen...door personen die ook vechten om te overleven.

Ongepast?

Hugo Willems | 15 november 2012

Niet twijfelen, kopen als je kan !

Ongepast?

 

Reageer

 

Whitepapers

Reportages

 VERSCHOVEN VOLUMES
De bouwheer was niet aan zijn proefstuk toe, want hij had zijn vorige woning ook gebouwd. Maar deze keer wilden hij en zijn vrouw hun droomhuis bouwen. Ze lieten het ontwerpen door LV-architecten en bouwden het vervolgens eigenhandig, weliswaar met de onmisbare hulp van zijn vader en enkele familieleden.
 UITBREIDING MET EEN TUINKAMER
De tuinkamer, als uitbreiding van een gerenoveerde woning in het centrum van een Limburgs dorpje, creëert een voorheen niet-bestaande relatie van de woning met de achtertuin. Een patio en een tuinkast in het verlengde kleden de tuin verder aan.
 IN DE WOLKEN
Het gebrek aan daglicht en ruimte zette de bewoners van deze kleine rijwoning ertoe aan een beroep te doen op architect Joël Coupez. Hij wist hun noden te ondervangen zonder extra ruimte in beslag te nemen.
 UIT HET KEURSLIJF
Een doorsnee woning in Brussel maakt komaf met de minpunten van dit type huis dankzij een ingrijpende maar perfect gedoseerde interventie.
 ZEEZICHT
Interieurarchitect Frank Sinnaeve gaf het afgeleefde appartement op de zeedijk van Oostduinkerke opnieuw een hedendaagse look and feel. Hoofdrolspeler in het interieur is het grote raam, het orgelpunt binnen het architectonisch concept. Ik ga Bouwen & Renoveren nam er een kijkje.