Actuele Thema's »

Marnix Galle: 'Geen zware vastgoedcrisis op komst'

vrijdag 17 februari 2012 om 07u51

© ThinkStock

Terwijl de vastgoedmarkt op apegapen ligt, stoomt de Brusselse vastgoedpromotor Marnix Galle op volle toeren door. De voorbije twee jaar kaapte hij de mooiste projecten in Brussel weg. Met 350 miljoen euro in portefeuille is hij terug van weggeweest.

Hij slaagde erin steeds boven de prijs van de concurrenten te bieden. “Door de zeer intense samenwerking met onze aannemer CFE kunnen we de bouwprijs zeer goed berekenen en competitief bieden”, zegt hij. “We mikken op een rendement van minstens 10 procent. Dat is eigenlijk niet eens zo veel. Ik ben nog een van de weinige optimisten op de vastgoedmarkt. Kantoren op goede locaties blijven in trek. Door de demografische evolutie is Brussel aantrekkelijk voor residentiële projecten. Highstreet retail is ook een blijver. En ook logistiek zit goed, hoor ik. Onze gronden zullen nooit in waarde dalen. Ik denk niet dat er een zware crisis op komst is.”

Goed bestuur

De voorbije jaren werd Allfin een transparant bedrijf dat beantwoordt aan de regels van goed bestuur. De cijfers van 2011 worden voor het eerst geconsolideerd. De meerderheid van de raad van bestuur bestaat uit onafhankelijke bestuurders.

“Het slechtste wat een promotor kan overkomen, is dat hij begint te zweven en denkt dat elke blok die hij aanraakt in goud verandert”, argumenteert Galle. “Deze bestuurders controleren of alle projecten beantwoorden aan onze missie van conservatieve promotor van kwaliteit. Met een eigen vermogen van 121 miljoen euro zijn we financieel gedreven en kunnen we onmogelijk dezelfde risico’s lopen als vroeger.”

Met Deloitte werd de structuur vereenvoudigd via een holdingmaatschappij en werkmaatschappijen. Galle: “We zijn waarschijnlijk het enige Belgische vastgoedbedrijf met een dochter in Luxemburg, en niet andersom. Met een commanditaire vennootschap werken we aan de successie. We kunnen het bedrijf netjes doorgeven aan de volgende generatie en toch de leiding in handen houden.”

De nieuwe structuur is ook een mooie verpakking om te verkopen aan andere partijen. “Och”, zucht Galle. “Wat is dat hier waard? Een promotor bestaat uit projecten en kennis. Ik hoop dat Allfin zijn onafhankelijkheid behoudt en minstens een van mijn drie zonen competent genoeg is om me op te volgen.” (HB)

Trends-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over: ,

 

Reacties

raoul.dirckx@skynet.be | 21 februari 2012

Om het nog wat erger te maken, laat de wetgever en de besturen toe dat elke nieuwbouw kan gestopt worden door critische buren. Vergeet BPA, ruimtelijke ordening, vizies, schepencolleges enz, ze betekenen niets als er een buur in berpeo geet tegen je bouwvergunning. Zij beslissen over uw eigendom en de economie, al de rest daait met de wind. Rechtzekerheid, bestaat niet meer. Waarom moeten we nog gaan kiezen? De politici geven de macht aan het volk en beslissen niets meer. Dossiers legio, overal van bruggen tot kleine meergezinswoningen... NIETS is nog mogelijk!!!!

Ongepast?

LOLO | 20 februari 2012

Belgisch consumentenvertrouwen brokkelt verder af !!!! Hoe zou dat komen door de POLITICI die ons ALLES aan het afpakken zijn, de mesnen kopen alleen het noodzakelijke en als we iets kopen moten we MADE in BELGIUM kopen zodat we de economie hier kunnen opkrikken en de toekomst van onze kinderen kunnen verzekeren zo moeten de bedrijven hier blijven ander verkopen ze aan ons niets of gaan we het in het buitenland kopen om de verantwoordelijke beleidsmensen goed wakker te schudden en dat ze hun paarden oogkleppen zouden afdoen want ze leren het NOOIT. Ze willen het rekening rijden invoeren en de automobilist zijn weer de klos, ze SCHENDEN onze privecy want men moet een GPS in onze auto monteren om de afgelegde km te kunnen tellen en weten ze dag en nacht waar we naartoe rijden of waar we ergens staan in gans de wereld. MAFFIA, in ieder geval dat ze maar doen, ik ga mijn wagen bv in Italie, Frankrijk en zelfs Australie laten inschrijven door familie en zal dan hier rijden met een Italiaanse, Franse of Australische nummerplaat en de taxen + verzekering betaal ik in het land waar ik de wagen ga inschrijven en kunnen ze hier ALLEMMAAL mijn klote kussen, ze VERPLICHTEN het ons om dat te doen en ze zullen het zo krijgen. Dit kan PERFECT gedaan worden heb al inlichtingen genomen in een ander land, dan kunnen we eventueel een land kiezen waar de verzekeringen + taxen lager zijn dan hier bv Luxemburg. De dikke nekken doen dit al JAREN. We mogen ons niet laten doen en dan durven ze zeggen = Belgisch consumentenvertrouwen brokkelt verder af !!! AUB direct terug verkiezingen, we moeten deze regering laten VALLEN want ze blijven ons pluimen door de schuld van de BANKEN en de Politici die daar geslapen hebben en alleen geinteresseert zijn in de zitgelden die ze daar ontvangen al SLAPENDE en altijd alles GOED te keuren in de raden van bestuur en ook in de gemeentelijke holding enz. Nogmaals MAFFIA. We kunnen de regering ook laten zien dat we hun geklungel MOE zijn, koop bv Tabaksprodukten, sterke dranken, tanken, kortom alles wat we in het buitenland kunnen gaan kopen en kunnen ze hier de TAXEN op hun kont schrijven, ik doe dat al een hele tijd, ga diesel kopen met je remork in Luxemburg met de 1.000 liter tegelijk, dan doen we ons eigen ook pijn en hebben ze hier weer tekorten maar wie weet worden ze dan hier WAKKER. WE moeten in opstand komen anders is het binnenkort TE LAAT.

Ongepast?

DVdS | 18 februari 2012

zot, zotter en zotst... Europese diensten slanken af de komende jaren en dat uitsluitend in Brussel op verzoek van de lidstaten.... wat erbij komt zijn steuntrekkers en de reeds aanwezige bevolking verarmt verder... hoe je dan de residentiële markt aantrekkelijk kan vinden?

Ongepast?

goldonomic.com | 17 februari 2012

De prijs van High Order Capital Goods (onroerend goed) daalt ALTIJD gedurende inflatoire depressies...In 2007 in de VS waren er ook van die promotoren die van de daken riepen dat er geen prijsdaling voor OG zou komen...In Spanje riskeerde je enkele jaren geleden een pak rammel als je dit beweerde...die bedrijven zijn intussen verdwenen....de sukkels die toen kochten niet!

Ongepast?

maxwel | 17 februari 2012

Zolang ze zich als gieren op de huizenmarkt storten is er van paniek enkel sprake bij diegenen die zich geen woning meer kunnen aanschaffen wegens te duur.

Ongepast?

 

Reageer

 

Whitepapers

Reportages

 VERSCHOVEN VOLUMES
De bouwheer was niet aan zijn proefstuk toe, want hij had zijn vorige woning ook gebouwd. Maar deze keer wilden hij en zijn vrouw hun droomhuis bouwen. Ze lieten het ontwerpen door LV-architecten en bouwden het vervolgens eigenhandig, weliswaar met de onmisbare hulp van zijn vader en enkele familieleden.
 UITBREIDING MET EEN TUINKAMER
De tuinkamer, als uitbreiding van een gerenoveerde woning in het centrum van een Limburgs dorpje, creëert een voorheen niet-bestaande relatie van de woning met de achtertuin. Een patio en een tuinkast in het verlengde kleden de tuin verder aan.
 IN DE WOLKEN
Het gebrek aan daglicht en ruimte zette de bewoners van deze kleine rijwoning ertoe aan een beroep te doen op architect Joël Coupez. Hij wist hun noden te ondervangen zonder extra ruimte in beslag te nemen.
 UIT HET KEURSLIJF
Een doorsnee woning in Brussel maakt komaf met de minpunten van dit type huis dankzij een ingrijpende maar perfect gedoseerde interventie.
 ZEEZICHT
Interieurarchitect Frank Sinnaeve gaf het afgeleefde appartement op de zeedijk van Oostduinkerke opnieuw een hedendaagse look and feel. Hoofdrolspeler in het interieur is het grote raam, het orgelpunt binnen het architectonisch concept. Ik ga Bouwen & Renoveren nam er een kijkje.