Actuele Thema's »

Tips voor een veilige return van 4 procent

donderdag 20 september 2012 om 10u18

© reuters

De inflatie stijgt tegen eind dit jaar mogelijk tot bijna 3 procent. De opbrengst van het klassieke spaarboekje zit daar ruim onder. Wie zijn geld wil beleggen zonder voortdurend aan koopkracht in te boeten, moet dus op zoek naar alternatieve beleggingen met een brutorendement van minimaal 4 procent. Hoe slaagt u daarin zonder overdreven risico’s te nemen?

Als u uw spaargeld op een spaarrekening zet, moet u genoegen nemen met een almaar kariger rendement. Dat betekent dat u stelselmatig geld verliest. De Belgische inflatie bedroeg in augustus 2,86 procent. Het federaal Planbureau verwacht eind dit jaar een stijging tot bijna 3 procent. Een jaarlijks rendement van 1 procent - het gemiddelde rendement van een klassiek spaarboekje bij de grootbanken - volstaat dus bijlange niet om het waardeverlies van uw geld te compenseren.

Kiezen voor een spaarrekening die meer dan 1 procent oplevert, is slechts gedeeltelijk een stap in de goede richting. Zelfs de gulste banken bieden maar een totaalopbrengst van 2,75 procent (een basisrente van 1,25 procent plus een getrouwheidspremie van 1,50 procent). Ook dat volstaat niet om de inflatie te verslaan. Om een reëel rendement te halen, moet u streven naar een opbrengst van om en bij de 4 procent. Daarvoor moet u het spaarboekje links laten liggen en zoeken naar alternatieve beleggingen.

Termijnrekeningen

Wonderen bestaan niet: als u een rendement van 4 procent wilt halen, moet u een berekend risico durven te nemen. Voelt u daar weinig voor, dan kunt u opteren voor een termijnrekening. U moet er dan wel rekening mee houden dat u uw spaargeld lange tijd moet missen. Twee banken, NIBC Direct en Goffin, bieden een termijnrekening aan met een brutorendement van 4 procent, maar de looptijd bedraagt negen jaar. Van die 4 procent houdt u netto 3,16 procent over.

Laat kasbons en andere staatsbons links liggen, want het maximale brutorendement in dat segment bedraagt 3,80 procent voor de langste looptijden.

Obligaties

Ook kortlopende kwaliteitsobligaties met een aantrekkelijk rendement zijn schaars. Om een rendement van 4 procent te halen, hebt u twee mogelijkheden. Ofwel kiest u voor een bedrijf met een gemiddelde kwaliteitsrating. Een voorbeeld daarvan is PSA Peugeot, waarvan de financiële problemen de voorbije zomer het nieuws haalden. Ofwel kiest u voor zogenoemd exotische munten zoals de Australische en Nieuw-Zeelandse dollar, maar die zijn al heel duur. Een alternatief zijn de grillige Zuid-Afrikaanse rand en de Turkse lira.

Dividendaandelen

Dividendaandelen zijn aandelen van gevestigde ondernemingen die een belangrijk marktaandeel of een grote merkbekendheid hebben en die - doorgaans al jarenlang - een deel van hun winst uitkeren aan hun aandeelhouders. Studies hebben uitgewezen dat het dividend op lange termijn de helft van het totale rendement van een aandelenportefeuille uitmaakt.

Het dividendrendement van een aandeel geeft aan welk rendement het uitgekeerde dividend opbrengt. Maar er is meer dan het dividendrendement alleen: het is ook belangrijk te weten of de onderneming het dividend de volgende jaren kan blijven betalen.

Aandelenfondsen

Niet iedere belegger ziet het zitten om zich op de aandelen- of de obligatiemarkten te begeven. Het is dan verstandig een beroep te doen op een professional en te opteren voor een beleggingsfonds. Maar de beurs biedt jammer genoeg weinig zekerheden. Prestaties uit het verleden zijn nooit een garantie voor rendement in de toekomst. Door te kiezen voor een defensief aandelenfonds dat de laatste drie jaar of zelfs vijf jaar sterke prestaties heeft neergezet, verkleint u het risico op onaangename verrassingen. We staan ook positief tegenover wereldwijde aandelenfondsen die kunnen inzetten op de sterkste economische regio’s in de wereld en die beurzen die in slechte vorm verkeren, de rug kunnen toekeren. Ook daarmee kunt u de risico’s aanzienlijk terugdringen.

Karine Huet en Mathias Nuttin

In Trends van deze week vindt u een selectie van interessante obligaties, dividendaandelen en aandelenfondsen.

Trends-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over: , , ,

 

Reacties

toenwasgelukheelnormaal | 28 september 2012

De Australische Dollar een "exotische munt" noemen is wat kort door de bocht, redactie! De AUD is in mijn ogen VEEL sterker dan de Euro. De AUD is de laatste 4 jaar GESTAAG gestegen van 0.50 tot 0.80 Euro. Dit gekoppeld aan een termijnrekening van 7% Bruto (Nu ook gezakt naar 5.2%,) is een niet te versmaden rendement, zou ik zeggen.

Ongepast?

groenespam1 | 22 september 2012

een inflatie van 3%, het is en blijft een lachertje want in werkelijkheid is het altijd ongeveer het dubbele. Voor de rest goud en zilver al vele jaren en ook voor de komende jaren. Zilver zal % nog meer stijgen dan goud imho, maar allebei hoger zonder meer (of fiat geld lager)

Ongepast?

goldonomic.com | 22 september 2012

@hellraiser: ik kan nog steeds heel goed rekenen hoor...als jij nu je rekenmachientje gebruikt, dan zal de uitkomst al snel aantonen dat je hier enkel wat uit je mouw aan het schudden bent!

Ongepast?

hellraiser | 21 september 2012

@goldonomic.com : en de dubbele roerende voorheffing voor buitenlandse dividenden dan ?

Ongepast?

goldonomic.com | 21 september 2012

GOUD geeft al meer dan 10 jaar een return van +10% !

Ongepast?

 

Reageer

 

Whitepapers

  • Erven en schenken: de beste technieken
  • Portret van Frank Philipsen, de topman van de BBI
  • De sterkste bedrijven van Vlaams-Brabant
Abonneer nu