Actuele Thema's »

Staatsschuld eurozone naar nieuw record, economische activiteit valt terug

maandag 23 april 2012 om 14u39

De staatsschuld van de landen van de eurozone was nooit eerder zo groot als vorig jaar, blijkt uit een rapport van Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie. De PMI-index van het onderzoeksbureau Markit brengt evenmin goed nieuws.

protest in de eurozone

In 2011 nam de staatsschuld in de 17 landen van de eurozone toe tot 87,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) tegenover 58,3 procent in 2010. Dat is het hoogste peil sinds de invoering van de euro in 1999. Voor de 27 landen van de Europese Unie (EU nam de staatsschuld toe van 80 naar 82,5 procent.

De grootste schuldenaars zijn Griekenland (165 procent van het bbp), Italië (120 procent van het bbp), Ierland en Portugal (beide 108 procent van het bbp). België staat genoteerd op een vierde plaats met een staatsschuld van 98 procent van het bbp. Estland,  Bulgarije en Luxemburg houden de staatsschuld onder 20 procent van het bbp.

Behalve de staatschuld werd ook het het begrotingstekort in de eurozone groter. Het tekort kwam eind 2011 uit op 4,1 procent van het bbp tegenover 6,2 procent in 2010. In de hele Europese Unie was er een daling van 6,5 naar 4,5 procent.

Landen met het grootste begrotingstekort zijn Ierland (13 procent),  Griekenland (9 procent) en Spanje (8,5 procent). België telde eind 2011 een tekort op van 3,7 procent. Zweden, Estland en Hongarije van hun kant slaagden erin een overschot te boeken.

'Ergste moet nog komen'

Maandag valt er wat de economische activiteit in de eurozone betreft evenmin goed nieuws te rapen. Dat blijkt uit de PMI (of inoopmanagersindex)-index van het onderzoeksbureau Markit. De PMI-index voor de industrie daalde van 47,7 in maart tot 46 in april. De PMI-index voor de dienstensector zakte van 49,2 naar 47,9.

De peiling van Markit polst zoals andere indicatoren naar het vertrouwen in de economie. Een getal onder de 50 wijst op een meerderheid van pessimisten. Een dubbele tegenvaller overigens, want analisten gepolst door het persagentschap Reuters hielden rekening met een stijging tot respectievelijk 48 en 49,3.

Chris Williamson, econoom bij Markit, ziet op dit moment geen elementen die de groei in de eurozone zouden kunnen aantrekken. "Dat zou kunnen betekenen dat de relatief bescheiden terugval van vandaag de komende maanden alleen maar erger wordt", aldus Williamson. (Belga/Reuters/BO)

Trends-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over: ,

 

Reacties

Fruitraaf | 25 april 2012

Die Europese groei zal niet voor direct zijn. De laatste 10-15 jaar was geleende welvaart gestoeld op goedkoop consumentenkrediet. De eurowelvaart was geleende welvaart. Nu zowat iedereen zijn schulden gaat afbouwen wil men hetzelfde groeiritme van de laatste decennia in stand houden. Onmogelijk. Er is overcapaciteit in Europa en in de hele wereld, het goedkope krediet heeft ons een tijdlang in de waan kunnen houden maar heeft het probleem alleen maar verergerd. Er is trouwens een diepere reden waarom de zuiderse landen gedoemd zij om hun schulden verder op te bouwen: hun economieën drogen verder op omdat de consumenten de betere en goedkopere goederen uit andere landen verkiezen boven hun eigen te dure goederen. Elke euro die uit hun economieën verdwijnt moeten zij gaan lenen om hun schulden te kunnen blijven financieren. De groei en euroaccumulatie van Duitsland is grotendeels te wijten aan de schuldopbouw in het zuiden. Er is geen echte groei meer, enkel vernietiging van overcapaciteit want het systeem eet zichzelf op.

Ongepast?

stepona | 25 april 2012

@geen idee "En wie heeft dat geld allemaal uitgegeven?" - Voor wat Belgie betreft, is het antwoord simpel: iedereen die de laatste 50 jaar voor één van de zuilen gestemd heeft.

Ongepast?

m-m | 24 april 2012

Het ijslands voorbeeld zal een precedent zijn. Zij hebben de banken niet willen redden en het land herrijst beter als nooit tevoren. De EU en landen zijn de grootste dwazerikken ooit. Groot gebrek aan neuronen. Waarin zijn we terecht gekomen?

Ongepast?

jber | 24 april 2012

@Ziezo (zeer goede vergelijking). Ik zou er alleen dit nog aan toevoegen: elk van die CEO gaat dan nog op eigen houtje geld lenen voor zijn eigen afdeling en zegt dan doodleuk dat het de schuld is van die centrale boekhouding dat het misgelopen is en dat die maar met een oplossing moet komen.

Ongepast?

Ziezo | 24 april 2012

Stel je eens een groot bedrijf voor (met 1 centrale boekhouding) waar iedere afdeling, groot of klein, beschikt over een CEO die zelfstandig mag beslissen (in zijn bedrijfsafdeling) over de investeringen, de aanwerving van personeel, de loonpolitiek, de werkuren, de premies, enz... Hoe lang zal dit groot bedrijf het hoofd boven water kunnen houden?

Ongepast?

 

Reageer

 

Whitepapers

  • Erven en schenken: de beste technieken
  • Portret van Frank Philipsen, de topman van de BBI
  • De sterkste bedrijven van Vlaams-Brabant
Abonneer nu