Actuele Thema's »

Eurocrisis laait weer op

dinsdag 10 april 2012 om 18u41

Het paasreces bracht geen heropleving op de Europese beursvloer. Het tegendeel was waar.      

Sculptuur van Maurizio Cattelan voor het beursgebouw van Milaan © reuters

Dinsdag kwamen Spanje en Italië als zorgenkinderen van de eurozone in het vizier van de financiële markten te liggen. De rente op de langetermijnobligaties voor beide Zuid-Europese landen naderde daardoor de kritieke grens van 6 procent. Voor tienjarige Spaanse staatsobligaties liep de rente op tot 5,922 procent, voor Italiaanse tot 5,606 procent. Een rente van 6 procent maakt het een land zo goed als onmogelijk om zijn schulden af te lossen. Dat de Spaanse regering een nieuwe pijnlijke besparingsronde heeft aangekondigd, kon kennelijk niet op mededogen van de markten rekenen.

Beurzen in het rood

Dinsdag nam ook de onrust op de Europese beursvloer toe na het teleurstellende banenrapport in de VS van afgelopen vrijdag. Dat de Japanse centrale bank haar belangrijkste rentevoet tussen de 0,0 en 0,1 procent handhaaft, kan op weinig bijval van de beleggers rekenen. Door de nulrente aan te houden, blijven stimulusmaatregelen uit. De Japanse centrale bank gaf dinsdag bovendien haar twijfels over het vormpeil van de Europese economie te kennen.

Na een korte paasonderbreking - vrijdag en maandag was de beurs gesloten - noteerde de Bel20 dinsdag 1,77 procent lager tot 2.213,94 punten. Het aandeel van bank-verzekeraar KBC verloor maar liefst  6,60 procent van zijn waarde, een nieuwe dreun na de forse koersdalingen van vorige week. Op de beursvloer van Parijs (-3,08 procent), Frankfurt (-2,49 procent) en Londen (-2,24 procent) was de schade groter.

OESO

Dinsdag viel er wel een vleugje optimisme te bekennen in het rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Volgens de maandelijkse indicatoren van de OESO volgt er mogelijk een keerpunt voor de slabakkende economie in de eurozone, al wijst de organisatie op een merkbaar onderscheid tussen de lidstaten. Tekenen van herstel komen er uit Duitsland, terwijl Frankrijk en Italië negatieve signalen laten zien. (Belga/BO)

Trends-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over: ,

 

Reacties

rekenman | 11 april 2012

@Hendrik1729: Helemaal akkoord dat Fannie Mae, na 60 jaren goed werk, sinds 1998 door bedrieglijke malversaties door de leiding van het bedrijf, uiteindelijk onder curatele zijn gesteld en daarom werd overgenomen door de Federal Housing Finance Agency. Maar ze was al geprivatiseerd door de overheid sinds 1968. Ze was geen bank maar eerder een verzekeringsmaatschappij ("gesecuriseerde" hypotheekleningen), en qua core business: overheidsgaranties op hypothecaire leningen, in '68 vervangen door Ginnie Mae (om correct te zijn: Freddy Mac werd niet door Roosevelt maar ook slechts in 1970 pas opgericht, nl. om concurrentie te creëren). Een goed systeem om gewone mensen een eigen woning te bezorgen met een opvangnet voor de aangegane schuld, is hetzelfde als de staatswaarborgen die de banken nu vragen en krijgen. Pas sinds de privé-sector bij Fannie Mae de kans kreeg is het serieus misgelopen…Kortom: hoop en vertrouwen (geen economisch verrekenbare term) bij de CONSUMENT, niet bij de banken, is de belangrijkste brandstof die nodig is om de raderen terug in beweging te krijgen. De rest van de kudde volgt dan.

Ongepast?

rekenman | 11 april 2012

@Der Franz: U hebt waarschijnlijk de link naar de nieuwe besparingsronde in het artikel over het hoofd gezien. In Duitsland is er door de Rood-Groene regering Schröder geherstructureerd op een ogenblik dat de economie en de bevolking dat nog kon dragen. Schröder pleegde als politieker daardoor wel bewust politiek gezien zelfmoord en verloor zijn volgende verkiezingen. Die "gunstige" periode is door de bankencrisis en de wereldwijde malaise ondertussen voorbij. Te laat de put gevuld als het kalf verdonken is. Door het gebrek aan herstructurering op een menselijk aanvaardbare manier, dus door het wanbeleid tijdens de paarse coalities hier, is er zelfs geen voldoende materiaal om die put nog te vullen. Dan maar gaan lenen? Over de Duitse welstand verwijs ik naar mijn vroegere reacties. Wellicht heeft U de verwijzing naar studies over de verarming van de onderste laag van de werkende bevolking in Duitsland gemist. Het gaat daar over de door regering Schröder zelf genoemde "Hamburgerjobs" e.d. die de echte werkloosheidscijfers wel verdoezelen en vooral de armoede van de onderste laag werkende mensen vergroot ten voordele van die bovenlaag waardoor de pers zo gebiologeerd is. We zijn er vet mee dat de meeste BEL 20-ers het schitterend doen, als ze de tewerkstelling hier niet verhogen, zelfs soms afbouwen en bovendien geen belastingen betalen. Voorzeker zult U in de pers de volgende weken en maanden een langzame omslag zien naar een meer behavioristische benadering want met een potentiële revolutie in bepaalde landen wordt in de cenakels van Europa wel degelijk rekening gehouden.

Ongepast?

ERIC.NOELS@SKYNET.BE | 11 april 2012

Volgens mij zit onze politieke vluchteling Leterme, die gevlucht is naar Parijs om te werken voor de OESO, achter die indicatoren van de OESO. Wie gelooft al die organisaties die vol zitten met dit soort politieke vluchtelingen nog ? Iedereen stelt vandaag toch zelf vast hoe "goed" het gaat met onze bedrijven en onze economie. Wat die Griekse apotheker, die zich van het leven beroofde, op een achtergelaten briefje schreef, daar geloof ik meer van.

Ongepast?

carlo135 | 11 april 2012

@Hendrik 1729, u schrijft : beurzen "stijgen" omdat de waarde van het "geld" daalt. De waarde van het geld die daalt is, als ik het goed begrijp "inflatie". En als er nu iets is waar de beurzen niet naar zitten uit te kijken zal het wel inflatie zijn. Inflatie is als de pest voor de beurzen en de cholera is deflatie. Hetgeen u aanhaalt is geen van beiden. Dat was een devaluatie en dat is iets helemaal anders.

Ongepast?

Hendrik1729 | 11 april 2012

@ Carlo135 : de beurzen "stijgen" omdat de waarde van "geld" daalt. Toem in 1982 de Belgische frank devalueerde met 8.5% stonden alle aandelen de dag nadien 8.5% hoger. De beurs "won" niets, de beurs behield haar intrinsieke waarde. Geld is een overeenkomst die permanent door de souvereine staten ( dwz. zij die zelf geld mogen bijdrukken ) misbruikt wordt om via inflatie een ongemerkte vermogensbelasting door te voeren. De echte inflatie moet minstens even hoog zijn als de uitgekeerde interest op obligaties, leningen, ... dus ongeveer 7.5%, anders krijgt niemand zijn lening afbetaald. De officiele inflatie bedraagt zeg 3.5%. Reken maar uit hoeveel je verliest per jaar aan koopkracht op je "spaarrekening" die 0.75% minus de roerende voorheffing opbrengt.

Ongepast?

 

Reageer

 

Whitepapers

  • Interview met Bart De Wever
  • Buitenlandse jobs verdwijnen uit België
  • Vastgoedgids 2014: alle prijzen van huizen, appartementen, villa's en gronden per gemeente
Abonneer nu