Actuele Thema's »

ECB pompt 489 miljard euro in banken eurozone

woensdag 21 december 2011 om 14u19

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een recordbedrag in een driejarige kredietlijn voor banken van de eurozone gepompt.

Mario Draghi © belga

Het recordbedrag van 489,81 miljard euro aan leningen - voor een termijn van drie jaar -  werd toegekend aan 523 banken uit de eurozone, blijkt uit een officiële mededeling van de ECB.

Geld voor een prikje

Het bedrag van 489 miljard euro ligt een stuk boven de prognoses van analisten gepolst door het persagentschap Bloomberg. Die hielden rekening met een kredietlijn van 293 miljard. Bij een soortgelijke operatie in juni 2009 verstrekte de ECB voor 442,24 mljard euro aan leningen voor een termijn van één jaar. Verwacht wordt dat de banken kunnen lenen tegen een rente die rond de 1 procent schommelt. Op 29 februari 2012 volgt een tweede kredietronde waarbij de banken voor een termijn van drie jaar geld kunnen lenen.

'An offer you can't refuse'

Volgens Laurent Fransolet, topman bij Barclays Capital in Londen, is het aanbod van de ECB klaar en duidelijk 'an offer the banks could not refuse.' De operatie wijst er volgens hem op dat de centrale bank nog over een arsenaal munitie beschikt, waardoor de banken voor enkele jaren zeker zijn van liquiditeiten. Dat de banken daardoor voor onbepaalde tijd afhankelijk blijven van de ECB, beschouwt Fransolet wel als een minpunt.

Staatsobligaties

Via goedkope leningen rekent de ECB erop dat de banken op hun beurt geld kunnen blijven lenen aan bedrijven en gezinnen. De Franse president Nicolas Sarkozy suggereerde ook dat de banken de leningen zouden kunnen gebruiken om staatsobligaties van probleemlanden als Italië en Spanje mee op te kopen, die vervolgens als onderpand kunnen dienen voor nieuwe leningen. Het is verre van zeker dat de banken met het geleende geld de suggestie van Sarkozy zullen volgen om de carroussel draaiende te houden. Banken uit de eurozone staan door de stresstests namelijk onder druk om hun kapitaalbuffers te verstevigen.

Noodzaak

ECB-voorzitter Mario Draghi kondigde de operatie van vandaag begin december aan. De actie van de centrale bank blijkt niet minder dan een noodzaak, aangezien de banken door de schuldencrisis elkaar onderling geen geld meer willen lenen. Daardoor dreigden bepaalde banken op korte termijn op droog zaad te zitten.

Een andere mogelijkheid om de schuldencrisis te lijf te gaan schuilt in de zogenaamde bazooka, waarmee de ECB onbeperkt staatsobligaties van noodlijdende eurolanden zou inkopen. Volgens bepaalde economen het ultieme middel om de eurozone van de ondergang te redden, maar uitgerekend die rol van ultieme redder weigert ECB-voorzitter Draghi te vervullen.(Bloomberg/BO)

Trends-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over:

 

Reacties

wil123 | 23 december 2011

Zie hoe wij erover denken in Nederland: http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Europese-Unie/325919/Bestuurder-Europese-Bank-pleit-voor-aanzetten-geldpers.htm

Ongepast?

wil123 | 23 december 2011

Het is de omgekeerde wereld. Eerst dreigen banken failliet te gaan en moet de overheid ze redden en lenen vele miljarden met belastinggelden en de credietcrisis is een feit. De banken kwamen door de PIGGS landen in de problemen. En deze crisis willen ze nu oplossen door de banken bijna gratis geld te lenen om opnieuw PIGGS papier te kopen. Banken moesten toch hun risico's verminderen en kapitaalkrachtiger worden en nu moeten ze weer dat bijna gekregen geld uitlenen aan juist de PIGGS. Snapt U het nog? Hele vreemde spelletjes van een compleet failliet Europa

Ongepast?

wil123 | 23 december 2011

Het is de omgekeerde wereld. Eerst dreigen banken failliet te gaan en moet de overheid ze redden en lenen vele miljarden met belastinggelden en de credietcrisis is een feit. De banken kwamen door de PIGGS landen in de problemen. En deze crisis willen ze nu oplossen door de banken bijna gratis geld te lenen om opnieuw PIGGS papier te kopen. Banken moesten toch hun risico's verminderen en kapitaalkrachtiger worden en nu moeten ze weer dat bijna gekregen geld uitlenen aan juist de PIGGS landen. Snapt U het nog? Hele vreemde spelletjes van een compleet failliet Europa.

Ongepast?

R. Horvath | 22 december 2011

Mario Draghi (MD) de president van de ECB de Europese Centrale Bank weigert als goede Goldman Sachs adept staatsobligaties van zwakke landen zoals Griekenland (GR) en Italië (IT) te kopen maar geeft wel geld aan de banken. Dus de banken moeten slagkracht hebben en de overheden moeten macht, bevoegdheid, mogelijkheden inleveren. De suggestie van de Franse president Sarkozy, nl. dat de banken met het verkregen geld die obligaties zouden kopen, zal wel niet gevolgd worden rekening houdend met het onbetrouwbare gedrag van de banken zoals we leren uit het verleden. De banken zullen met dat geld weer eens gaan speculeren of het uitdelen aan (bevriende) ondernemingen eerder dan krediet te verlenen aan particulieren. Vandaag de dag worden in de VS en in de EU de ondernemingen gered niet de consumenten. In een economie gaat er geld van de ondernemingen, de producenten via welke wegen - en om welke redenen dan ook naar de consumenten en dat geld komt bij de ondernemingen terug onder de vorm van aankopen, - van opbrengsten. Over de 1e geldstroom wordt door ondernemers voortdurend geklaagd en dat de 2e geldstroom daaruit volgt wordt niet onderkend. Om de economie te stimuleren moet men dus de consumenten redden. Het steunen van ondernemingen op de hoger beschreven wijze of via belastingen is dus een (ongezonde) kortsluiting in de geldstromen van ondernemingen naar consumenten en omgekeerd. MD wil ook geen krediet verlenen aan GR en IT, alhoewel een centrale bank per definitie een onbeperkte hoeveelheid geld kan creëren. Dat wordt geweigerd om allerlei drogredenen o.a. de opdracht van de ECB en inflatiegevaar. Ondertussen verleent het IMF wel krediet aan landen in de EU. Dat is de omgekeerde wereld. Het valt maar te begrijpen als men aanneemt dat de leiding van de EU/EMU (ultra)neoliberaal is dat er door meerdere bestuurders, o.a. Draghi, geijverd wordt om de invloed van de VS in de EU sterk te vergroten. En liefst de EU ondergeschikt te maken aan de VS. De Europeanen zijn verkeerd bezig.

Ongepast?

JRogiers | 21 december 2011

Jullie zitten er IN ...maar vanuit Santo Domingo is de chaos die zich voltrekt in Belgie en Europa op alle niveau's steeds klaarder zichtbaar ..Van hier uit moet men niet aan "wishful thinking " doen ..en men heeft het gevoel niet "gepakt" te worden door de zuilen, vakbonden en traditionele politieke kaste . Dat houd het oordeel vermogen zuiver . Ik feliciteer de NVA om haar zuivere lijn , maar ben nog steeds overtuigd dat BDW &co Don Quichote de la Mancha moeten lezen ...De onmogelijke strijd ....@Zoutleeuw , inderdaad vriend ik delegeer maximaal , want daar ik op mijn leeftijd zeer zuinig leef en een paar keer mijn jaar verteer hebt gespaard kan ik mij permiteren te werken als ik tijd heb . Als hobby-antropoloog is het fascinerend jullie reactie live mee te maken op een van de meest historische momenten dat zich voltrekt voor ons ... Mijn beslissing in 2000 , niet te doen als de Joden in 39 , en te blijven in Europa wordt elke dag gekoesterd ....

Ongepast?

 

Reageer

 

Whitepapers

  • Exclusief interview met Jef Colruyt
  • Dossier onlinebrokers
  • De sterkste bedrijven van West-Vlaanderen
  • De Antwerpse Meir is niet van iedereen
Abonneer nu